Na Tenerife hoří národní park, hasiči evakuovali již pět vesnic

  • 3
V národním parku na španělském Tenerife v úterý večer vypukl lesní požár, který se doposud rozšířil na plochu tří set hektarů. Úřady nařídily evakuaci pěti vesnic a odřízly přístup do lesa obklopujícího vrchol sopky Teide. Na místě zasahuje asi 10 vrtulníků, 150 hasičů a 50 vojáků.

Požár řádí v zalesněné oblasti ve strmých roklích v severovýchodní části Tenerife, což hasičům práci ztěžuje. Ve středu ráno zpustošil asi 130 hektarů země v okolí nejvyššího bodu Španělska. Během několika hodin se pak rozšířil na plochu 300 hektarů. Podle šéfa tamní záchranné služby Pedra Martinéze též vzniklo několik sekundárních ohnisek.

„Požár je silný a nachází se v komplikované oblasti,“ sdělil na tiskové konferenci prezident Kanárských ostrovů Fernando Clavijo. „Úsilí nyní soustředíme na to, aby se požár nerozšířil a nezasáhl především obytné oblasti v blízkosti pobřeží.“

Požáry na Havaji mají už stovku obětí. Mrtvých bude víc, varuje guvernér

Vesnice Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña a Las Lagunetas byly evakuovány. Místní úřady uvedly, že během středy přijmou další opatření.

Předsedkyně rady ostrova Rosa Davilová řekla, že všechny přístupy do hor jsou nyní uzavřeny. Obyvatele a návštěvníky vyzvala, aby se do lesních oblastí nevydávali, protože hrozí, že se požár bude šířit dál. „Děláme to proto, abychom zabránili jakýmkoli incidentům,“ komentovala.

Klimatické změny mění cestovní ruch v Evropě. Novým rájem turistů bude sever

Kanárské ostrovy zaplavila vlna veder již během minulého týdne. V několika vyprahlých oblastech tak hrozí riziko vzniku požárů. Letos v létě hasiči řadu lesních požárů likvidovali i na ostrovech Gran Canaria a La Palma.

Podle rozhlasové stanice Radio Canarias, která citovala španělského provozovatele letišť Aena, obě letiště na Tenerife fungují bez omezení.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video