Studenti na Tchaj-wanu jí mezi oddělovacími skly, které mají zamezit šíření...

Studenti na Tchaj-wanu jí mezi oddělovacími skly, které mají zamezit šíření koronaviru. Ostrov je oceňován, že i přes svou blízkost k Číně má jen malý počet nakažených koronavirem. (6. dubna 2020) | foto: Reuters

Tchaj-wan nemá žádný nový případ nákazy koronavirem. Nakažených je 393

  • 44
Tchaj-wan v úterý po více než měsíci nezaznamenal žádný nový případ nákazy koronavirem. Naposledy se tak stalo 9. března. Ostrov všeobecně oceňují za velmi účinné zvládání pandemie. To se mu podařilo i přesto, že leží v těsné blízkosti Číny, která patří k zemím, jež byly koronavirem postiženy nejhůře.

Na ostrově se zhruba čtyřiadvaceti miliony obyvatel se nemoc covid-19 zatím prokázala u 393 lidí, informovala agentura Reuters. Z celkového počtu nakažených jich 338 bylo importovaných. Pacienti s největší pravděpodobností se nemocí covid-19 nakazili ještě před návratem na tchajwanské území. Počet vyléčených lidí dosáhl 124. Šest lidí na nemoc zemřelo.

„Máme samozřejmě radost, že nebyly hlášeny žádné nové případy. Pořád se ale musíme mít na pozoru,“ prohlásil v pondělí tchajwanský ministr zdravotnictví Čchen Š’-čchung. Opatření, která Tchaj-wan kvůli obavám z koronaviru přijal, zůstanou podle ministra nadále v platnosti. Jde například o povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny cestující, kteří přijíždějí z ciziny. Omezeny jsou rovněž mezinárodní lety. 

Tchaj-wan již 31. prosince začal provádět kontroly u cestujících přijíždějících z čínského města Wu-chan, kde byly koncem loňského roku zaznamenány první případy nákazy koronavirem.

Ve srovnání s ostatními zeměmi světa nicméně život na Tchaj-wanu pokračuje relativně beze změny. Lidé mohou běžně opouštět své domovy, i když vláda doporučuje, aby se ve větší míře neshlukovali. V hromadné dopravě je také povinné nošení obličejových roušek.

Tchaj-wan v současné době vede spor se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která ho odmítá přijmout jako člena, neboť ostrov považuje za součást Číny. Tchajwanská vláda si stěžuje, že kvůli tomu nemá přístup k některým důležitým prohlášením expertů a její představitelé jsou vyloučeni ze všech briefingů týkajících se pandemie. 

WHO navíc tchajwanskou bilanci nakažených a obětí zahrnuje do statistiky čínské, což je podle Tchaj-peje silně zavádějící a zakrývá to úspěchy ostrova v boji proti koronaviru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video