Tanzanskou populaci slonů čím dál více decimují pytlácké nájezdy. Ilustrační snímek.

Tanzanskou populaci slonů čím dál více decimují pytlácké nájezdy. Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Tanzanie přišla za tři roky téměř o polovinu slonů

  • 14
V přírodních rezervacích Tanzanie jen mezi lety 2006 až 2009 klesl počet slonů o 42 procent. Ukázalo to sčítání zvířat, které potvrdilo nárůst jejich vybíjení kvůli klům. V zemi, která se pyšní nejvyšší sloní populací na světě, je pytláctví stále populárnější.

Sčítání provedl Institut pro výzkum volně žijících zvířat v rezervaci Selous Game a Národním parku Mikumi, v nichž se počet slonů snížil ze 74 900 v roce 2006 na 43 559 v roce 2009. Prezident Jakaya Mrisho Kikwete proto nařídil, aby se tak velký úbytek slonů vyšetřil.

Podle ochránců přírody žije v Tanzanii celkem asi 110 000 až 140 000 slonů, což je jedna z největších sloních populací v Africe.

Kly a rohy pro asijský trh

V Tanzanii a sousední Keni se však v posledních letech rozšířilo zabíjení slonů a nosorožců pro kly a rohy prodávané na trhu v Asii na výrobu šperků, respektive pro potřeby tradiční východní medicíny, která považuje rozdrcené rohy nosorožců za žádané afrodiziakum a lék proti bolesti a horečce. Podle organizace TRAFFIC, která obchodování sleduje, byl rok 2011 rekordní z hlediska zadrženého množství slonoviny.

Sloni jsou ohroženi nejen zabíjením, ale i ztrátou životního prostoru, znečištěním země a změnami klimatu. Ještě před několika desítkami let jich podle organizace žilo několik milionů.

Poslední Konvence o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) z roku 2007 stanovila devítileté moratorium na obchod se slonovinou, když bylo do Číny a Japonska prodáno 105 tun slonoviny z Botswany, Namibie, Jižní Afriky a Zimbabwe.

Ve východoafrické Tanzanii žije přes 110 tisíc slonů.

Ve východoafrické Tanzanii žije přes 110 tisíc slonů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video