Albíni mají v Tanzánii nelehký život. Mnoho lidí věří, že lektvary z jejich krve a částí těl nosí štěstí.

Albíni mají v Tanzánii nelehký život. Mnoho lidí věří, že lektvary z jejich krve a částí těl nosí štěstí. | foto: Profimedia.cz

Tanzánci poprvé zvolili do parlamentu albína - obvyklou přísadu lektvarů

  • 11
Do parlamentu v Tanzánii byl zvolen první albín. Lidé s nedostatkem melaninu jsou v této africké zemi pronásledováni a rituálně zabíjeni. Místní šamani věří, že lektvary připravené z jejich orgánů nosí štěstí a bohatství.

"Je to vítězství nejen pro mě, ale pro všechny albíny v této zemi," řekl BBC Salum Khalfani Bar'wani z opoziční strany Cuf.

Před dvěma lety prezident jmenoval do parlamentu albínského poslance. Salum Khalfani Bar'wani je ale první albín, kterého do sněmovny zvolili sami tanzanští voliči.

Čerstvý poslanec vyjádřil svoji vděčnost obyvatelům regionu Lindi Urban na jihu Tanzánie, kteří ho svými hlasy poslali do parlamentu. "Má radost nezná hranic. Lidé v Lindi jsou rozumní a dokážou uznat, že albíni jsou schopní lidé," řekl Salum Khalfani Bar'wani.

Před volbami panovaly obavy z vlny rituálních vražd albínů, protože někteří politici se v rámci předvolebního boje obracejí na šamany, aby jim pomohli zvýšit šance na vítězství. Vláda se snaží proti rituálním vraždám a pověrám bojovat. V srpnu soud poslal na sedmnáct let za mříže Keňana, který se pokusil místním šamanům prodat albína.

LOV NA ALBÍNY

Od roku 2007 v zemi zemřelo násilnou smrtí nejméně 53 albínů, přičemž části jejich těl vrazi prodali k rituálním účelům. Pověry jsou stále živé především na odlehlém severozápadě země.

V Tanzánii žije 200 tisíc albínů. Tamní šamani vyrábějí lektvary i z těl albínů ze sousedního Burundi. Od loňského roku tam zemřelo násilnou smrtí nejméně jedenáct albínů. Soudy zatím uznaly vinnými třináct lidí, doživotní trest dostal jeden z nich.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video