VIDEO: Ukrajinský tank připravil perné chvíle ruskému obrněnému konvoji

  • 175
Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém ukrajinský tank střílí po celé koloně ruských vozidel. Podle záběrů z dronu ukrajinští vojáci dokázali několik obrněnců zasáhnout. Akce se podle všeho odehrála ve vesnici Nova Basan v Kyjevské oblasti, kterou Rusové opouštěli.

Podle ukrajinských zdrojů se jednalo o kolonu složenou zejména z obrněných vozidel typu BTR-82s, která se stahovala od Kyjeva směrem na severovýchod. Právě u vesnice Nova Basan byla jednotka přepadena ze zálohy ukrajinským tankem a pěšími vojáky.

Ačkoli na videu nejsou zobrazeny žádné další ukrajinské pozemní jednotky, je pravděpodobné, že byly v celé situaci přítomné. Lze to vyvodit z chování ruských tanků, které je videu viditelné. 

Video bylo zveřejněno v silně upravené a sestříhané verzi, informace tudíž nelze plně vyhodnotit. Výbuchy, které se objevují na konci videa, naznačují, že konvoj ruských tanků byl během ústupu z oblasti terčem také dělostřeleckého útoku.

Městečko Nova Basan, ležící východně Kyjeva, bylo osvobozeno v pátek 1. dubna. Většina těžkých bojů se tam odehrála o den dříve.

Vesnice Nova Basan, kde se akce zachycená na videu odehrála.

Vesnice Nova Basan, kde se akce zachycená na videu odehrála.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video