Policejní stanice v pákistánském Kolači, kde se odpálila sebevražedná

Policejní stanice v pákistánském Kolači, kde se odpálila sebevražedná atentátnice | foto: AP

Taliban poprvé poslal na sebevražednou misi ženu, odpálila se s chotěm

  • 47
Pákistánský Taliban se pochlubil, že při sebevražedném útoku na policejní stanici v severozápadním Pákistánu poprvé použil ženu. Ta se odpálila společně s manželem. Taliban tím prý chtěl dokázat, jak hluboce nenávidí pákistánské bezpečnostní složky.

Pár přišel v sobotu na policejní stanici v Kolačí s tím, že chce podat stížnost. Když se ale manželé dostali dovnitř, vytáhli automatické zbraně i granáty, které žena skrývala pod burkou, a zaútočili na strážce pořádku.

V Afghánistánu zabíjela osmiletá dívka

Členové afghánského radikálního hnutí Taliban údajně použili osmiletou atentátnici. Podle vládního zdroje dali dívce do ruky balíček s výbušninou a požádali ji, aby s ním šla k policistům. Když se k nim přiblížila, nálož vybuchla a holčičku zabila.

Autor: ČTK

Po pětihodinové přestřelce, kdy drželi policejní stanici v šachu, se manželé odpálili. Exploze zabila osm policistů a dva civilisty. K útoku se okamžitě přihlásila pákistánská odnož Talibanu.

"To dokazuje, jak moc nenávidíme pákistánské bezpečnostní složky," hřímal mluvčí Talibanu Ahsanulláh Ahsan do telefonu, když mluvil s reportéry agentury AP a poukazoval na to, že ve svaté válce jsou ochotní zemřít i manželé.

Muži se ostýchají ženy prohledávat

Zároveň zdůraznil, že je to poprvé, kdy radikálové použili ženskou sebevražednou atentátnici v burce. Pákistánské úřady však tvrdí, že po stezkách džihádu kráčely atentátnice už dříve.

Uskutečnily prý i loňský útok na distribuční centrum Světového potravinového programu v Cháru, kde zemřelo 45 lidí. Taliban se sice ke krveprolití tehdy přihlásil, ale nikdy se nechvástal, že by na ní vyslal ženy ověšené výbušninami.

Ženské atentátnice používali často povstalci v Iráku. Ženy v burkách, které jim zakrývají celé tělo, se totiž snadněji prosmeknou kontrolami. Muži se je z náboženských důvodů ostýchají prohledávat. Burkou se tak často maskují i mužští atentátníci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video