Obětí tajfunu Lekima v Číně už je 33, dvě desítky lidí se stále pohřešují

  • 0
Kvůli silné sobotní bouři v Číně zahynulo 33 lidí, další se pohřešují. Tajfun smetl stovky domů a další tisíce poškodil, informovala agentura AP. Ještě před úderem tajfunu bylo evakuováno přes milion lidí, z toho 253 tisíc jen v Šanghaji. Během neděle by se měl tajfun měnit na tropickou bouři, žádné další velké škody se již neočekávají.

Nejtragičtější dopad měla bouře v oblasti na okraji přístavního města Wen-čou přibližně 300 kilometrů jižně od Šanghaje. Hladina řeky se tam po masivních sesuvech půdy zvýšila během deseti minut o deset metrů a voda zaplavila okolní domy. Evakuováno byl kvůli tajfunu více než milion lidí a zrušeny tisíce letů a některá vlaková spojení.

Silný vítr strhával sloupy elektrického vedení a bez proudu dočasně byly téměř tři miliony domácností. V Šanghaji úřady preventivně uzavřely místní Disneyland a další turistické atrakce. Zrušeno bylo přes 3 tisíce letů.

Během neděle by se tropická bouře Lekima měla pomalu pohybovat severně podél východního pobřeží Číny a další velké škody už se neočekávají.

Vítr dorazil do Číny v sobotu ráno, přihnal se od Tchaj-wanu

Tajfun udeřil na čínskou pevninu ráno místního času, provázel ho vítr o rychlosti až 187 kilometrů za hodinu. Čínský národní meteorologický ústav označil tajfun za nejsilnější od roku 2014. V regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang, kde se nachází i Šanghaj, úřady varovaly dopředu před velmi silnými poryvy větru.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos je počet tajfunů proti předchozím rokům podprůměrný.  

Bouře směrem k Číně postupovala přes Tchaj-wan, kde sice ztratila část síly a nezapadala už do kategorie supertajfunu, ostrov ale přesto zasáhl vítr o rychlosti až 173 kilometrů za hodinu. 

Nejdříve přišlo zemětřesení, pak silná bouře

Na Tchaj-wanu musely být v pátek kvůli tajfunu zrušena letecká spojení, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo na 40 tisíc domácností a zrušena byla i většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Zemětřesení o síle 5,9 zasáhlo severovýchodní pobřeží Tchaj-wanu ve čtvrtek. Místní úřady varovaly přes sesuvy půdy a až 900 milimetry srážek v horách na severu ostrova. Zemětřesení odřízlo přes 10 tisíc domácností od elektřiny a zemřela při něm žena, na kterou spadla skříň. 

„Zemětřesení nás překvapilo během příprav na tajfun, což není běžné,“ uvedl premiér Su Tseng-chang na schůzce krizového štábu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video