(zleva) Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev, tádžický prezident Emomali Rachmon, ruský prezident Vladimir Putin, prezident Turecka Tayyip Recep Erdogan, president Kyrgyzstánu Sadyr Žaparov a uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev na společném summitu v uzbeckém Samarkandu. (15. září 2022) | foto: Reuters

Kyrgyzsko-tádžické přestřelky pokračují. Příměří netrvalo dlouho

  • 5
Klid zbraní, který v pátek vyjednali zástupci zástupci Kyrgyzstánu a Tádžikistánu nevydržel dlouho. Pohraniční stráž Kyrgyzstánu ale nedlouho poté uvedla, že Tádžikové opět ostřelují kyrgyzské vesnice.

„Šéfové kyrgyzského a tádžického Státního výboru národní bezpečnosti (GKNB) se dohodli na klidu zbraní od 16:00 (místního času, 12:00 SELČ),“ oznámila dříve kyrgyzská kontrarozvědka. O pár hodin později kyrgyzská pohraniční stráž oznámila další palbu na své pozice.

Tádžické síly podle Kyrgyzstánu dnes na několika místech v hornatém regionu ostřelovaly kyrgyzské pozice z minometů, ale i z tanků a obrněných vozidel. Pod raketovým ostřelováním se ocitla provinční metropole Batken a tamní letiště. Podle Tádžiků opačná strana těžkými zbraněmi ostřeluje stanici pohraničníků a vesnice, zasaženo jich bylo okolo deseti.

Od středy, kdy obě strany ohlásily první incidenty, zahynuli nejméně tři lidé, napsala agentura Reuters. Na obou stranách jsou desítky zraněných.

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem dál hřmí děla, Putin slíbil „praktické“ kroky

Střety kvůli špatně vymezené hranici mezi oběma bývalými sovětskými republikami jsou časté. Země sdílejí přes 980 kilometrů dlouhou hranici, z níž oba státy dohodly a pevně stanovily jen asi 660 kilometrů. Obvykle se ale nepokoje rychle uklidní. Loni však málem vyústily ve válku.

Obě země hostí ruské vojenské základny a mají úzké vztahy s Moskvou. Ta je tento týden vyzvala k ukončení nepřátelství. Prezident Kyrgyzstánu Sadyr Žaparov a prezident Tádžikistánu Imomali Rachmon se nyní účastní summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), který se koná v Uzbekistánu.

Ve čtvrtek se tam objevili spolu s řadou dalších vedoucích představitelů členských zemí na skupinové fotografii u večeře. Dnes se státníci shodli na nutnosti klidu zbraní a stažení vojáků, napsala kyrgyzská prezidentská kancelář.

V noci z pondělka na úterý také propukly násilnosti na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem, dalšími bývalými republikami Sovětského svazu. Na obou stranách po nich celkem zůstalo přes 200 obětí, a jsou tak nejkrvavější od roku 2020.

,

Video