ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Útok ozbrojenců na autobusy v Sýrii si vyžádal devět mrtvých

  • 51
Nejméně devět lidí zabili v neděli večer v centrální části Sýrie ozbrojenci, kteří přepadli autobusy, jimiž oběti cestovaly. Mezi mrtvými je sedm vojáků syrské armády, uvedla agentura AFP.

Jedná se o druhý útok na autobusy jedoucí mezi vládou kontrolovanými oblastmi v rozmezí jednoho týdne. Ke středečnímu obdobnému přepadení, při němž přišlo v provincii Dajr az-Zaur o život 40 syrských vojáků, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Místní úřady podezírají členy Islámského státu také z nedělního útoku. Ozbrojenci při něm přepadli na dálnici v provincii Hamá tři autobusy a cisterny s palivem. Devět lidí zemřelo a 16 utrpělo zranění, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a válku v Sýrii monitoruje prostřednictvím svých kontaktů na místě. Mezi mrtvými je i třináctiletá dívka.

Konvoj vozidel jel po dálnici spojující město Rakka s metropolí Damaškem. Podle SOHR byli v autobusech vojáci „a pravděpodobně někteří jejich příbuzní“. Oficiální syrská tisková agentura SANA devět obětí potvrdila, napsala ale, že se jednalo o civilisty. Syrská státní média o vojenských obětech informují jen zřídka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video