Němé oběti syrské války. O zraněná zvířata se stará centrum v Turecku

  • 34
Válka v Sýrii dopadá nejen na lidi, ale také na domácí mazlíčky. Mnoho jich utrpí zranění při bombardování. V příhraničních oblastech část z nich zachrání vojáci, kteří zvířata předávají specializované turecké klinice Cahide. Ta jako pečovatele zaměstnává i syrské uprchlíky.

Zřejmě nejslavnějším zvířecím pacientem tureckého centra pro opuštěná zvířata Cahide je kočka, kterou zdejší ošetřovatelé pojmenovali Mír. Před třemi týdny ji zachránili turečtí vojáci u syrského města al-Báb, kde sváděli bitvu se stoupenci Islámského státu (více o bitvě zde). I po týdnech mimo válečnou vřavu musela trávit den v kleci. Asi sedmiměsíční kotě se dostalo až do tureckých sdělovacích prostředků. Před pár dny si ho osvojil majitel tureckého nakladatelství Red Cat Publishing House.

Centrum pro péči o zvířata, která přišla o domov kvůli konfliktu v Sýrii, založil v roce 2011 Cengiz Bayram. „Naši vojáci v Sýrii bojují s Islámským státem. Nachází při tom zraněná zvířata. Dají nám vědět a náš tým se vydá k hranicím, odkud zvířata přepravíme na naši kliniku,“ popisuje Bayram. Po uzdravení dává klinika všechna zvířata k adopci.

Pes, kterého zachránili turečtí vojáci a svěřili ho do péče centra Cahide.
Pes, kterého zachránili turečtí vojáci a svěřili ho do péče centra Cahide.

Centrum pro zvířata sídlí v tureckém městě Gaziantep nedaleko hranic se Sýrií. Bayram pracuje většinu času jako pediatr v místní nemocnici. Centrum pro opuštěná zvířata financuje převážně ze svého. Na chod zařízení přispívá další stovka dobrovolníků.

Z uprchlíka zvířecím pečovatelem

Zvířata do centra nepřináší jen vojáci. Do Turecka přes hranice proudí syrští uprchlíci. Často s sebou mají i čtyřnohé mazlíčky. V Turecku se jich však musí vzdát, protože jim při vysněné cestě do Evropy překáží. „Přinesou sem třeba kočku a pak hned vyrazí dál,“ popisuje Bayram.

Hrstka Syřanů však se zvířaty zůstala a stala se zdejšími ošetřovateli. Hamíd Jomá al-Awád zde začal pracovat před čtyřmi lety. Ze Sýrie utekl kvůli válce. Nyní se stará o zraněného psa, kterého pojmenoval Zázrak. Zachránili ho turečtí vojáci v Sýrii. Měl zranění na pacce.

Pes, kterého zachránili turečtí vojáci a svěřili ho do péče centra Cahide.

„Vojáci nám řekli, kde a kdy se setkáme a psa přivezli. My jsme mu udělali rentgen a zjistili, že nemá žádné zlámané kosti ani vážné poranění. Dali jsme mu léky a začali ho léčit. Teď už pije i žere, díky bohu,“ popisuje al-Awád.

V centru pro opuštěná zvířata pracuje také jeho bratr Omar. Pomohl desítkám zraněných psů. „Je mi tady dobře. Když jsem přišel, o této práci jsem nevěděl nic. Krok za krokem jsem se však všechno naučil. Teď mám péči o zvířata moc rád. Stěžovat si nemohu ani na výplatu,“ pochvaluje si Omar.

Centrum pro opuštěná a zraněná zvířata leží ve městě Gaziantep asi 40 kilometrů od hranic se Sýrií

Centrum pro opuštěná a zraněná zvířata leží ve městě Gaziantep asi 40 kilometrů od hranic se Sýrií

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video