Při pádu vrtulníku v 3600 metrů vysoké hoře Petit Combin ve Švýcarsku v úterý...

Při pádu vrtulníku v 3600 metrů vysoké hoře Petit Combin ve Švýcarsku v úterý přišli o život tři lidé. Na místě zasahují záchranáři. (2. dubna 2024) | foto: AP

Ve Švýcarsku se zřítil vrtulník při heliskiingu, tři lidé zemřeli

  • 7
Při pádu vrtulníku ve Švýcarsku v úterý přišli o život tři lidé. Vrtulník se šesti lidmi na palubě se zřítil při heliskiingu, což je extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. O neštěstí podle agentury DPA informovala švýcarská policie, národnost lidí na palubě bezprostředně neuvedla.

Stroj se podle policie zřítil na horskou přistávací plochu a sklouzl po svahu. Kromě pilota byli na palubě vrtulníku typu B3 horský vůdce a jeho čtyři klienti.

Dva zranění byli okamžitě ošetřeni a poté přepraveni do nemocnice. „Třetí osoba byla později také zachráněna,“ uvedla dále policie. Ostatní pasažéry se zachránit nepodařilo.

Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel podnikatel a miliardář Petr Kellner

Neštěstí se stalo na zhruba 3600 metrů vysoké hoře Petit Combin na jihozápadě Švýcarska. Příčinu nehody úřady vyšetřují.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Při zřícení vrtulníku během heliskiingu zemřel v březnu 2021 také Petr Kellner. Šestapadesátiletý nejbohatší Čech si sport s průvodci a známými užíval na Aljašce, stroj však severně od největšího aljašského města Anchorage narazil do hory poblíž ledovce Knik a pak se valil několik set metrů po svahu dolů. Zahynul pilot a čtyři z pěti členů posádky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video