Ukradená olejomalba Makové pole u Vétheuil od Moneta.

Ukradená olejomalba Makové pole u Vétheuil od Moneta. | foto: E. G. Bührle Collection

Švýcarská policie prý našla obrazy z rekordní loupeže v Curychu

  • 2
Švýcarská policie dnes údajně objevila vzácné obrazy, které 10. února ukradli neznámí lupiči v curyšském soukromém muzeu. Plátna od Paula Cézanna, Edgara Degase, Vincenta van Gogha a Clauda Moneta, jejichž celková hodnota dosahuje téměř tří miliard korun, nalezla na parkovišti psychiatrické kliniky v Curychu.

S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP.

Podle policejní mluvčí byl v areálu nemocnice objeven podezřelý automobil, který nyní kriminalisté zkoumají. Odmítla však potvrdit, zda má nález spojitost s loupeží obrazů ze sbírky nadace průmyslníka Emila Georga Bührleho. Podle agentury DPA by měla policie více informací sdělit na tiskové konferenci v úterý.

Místní rozhlasová stanice Radio 24 uvedla, že malby objevil člen ostrahy kliniky v nezamčeném autě. Lokální televize TeleZuri zase citovala jednoho ze zaměstnanců, který prý ve voze viděl tři obrazy označené názvem muzea, z něhož byly odcizeny. Podle něj mezi nimi byla i ukradená olejomalba Makové pole u Vétheuil od Moneta.

Soukromá klinika podle AP stojí jen několik stovek metrů od Bührleho muzea, z něhož vzácná díla předminulou neděli krátce před zavírací hodinou ukradla trojice maskovaných mužů ozbrojená pistolemi. - více zde

Vedle Monetova obrazu z roku 1879 odnesli také Cézannovu olejomalbu Chlapec v červené vestě (1888), Degasův portrét Hrabě Ludovic Lepic a jeho dcery (1871) a van Goghův obraz Kvetoucí větve kaštanu (1890).

Curyšská policie po oznámení krádeže vypsala odměnu za informace vedoucí k jejich dopadení 100 tisíc švýcarských franků, tedy asi 1,6 milionu korun.

O několik dní dříve ukradli neznámí pachatelé dvě plátna od Pabla Picassa z výstavy ve městě Pfäffikon, které leží nedaleko Curychu. Hodnota obrazů Koňská hlava a Sklenice s karafou se odhaduje na tři miliony eur, tedy bezmála 77 milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video