Zásoby ropy mizí, svět hledá nový zdroj energie. Ilustrační foto.

Zásoby ropy mizí, svět hledá nový zdroj energie. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Švédsko se chce jako první země obejít bez ropy

  • 124
Devítimilionové Švédsko chce být první zemí světa, která bude nezávislá na ropě, píše britský Guardian. Zásoby strategické suroviny mizí a severoevropská země chce předejít energetické krizi. Zpráva zvláštní komise by měla být hotová během několika měsíců.

Odvážný plán švédská vláda zveřejnila 7. února.

"Naše závislost na ropě by mohla skončit v roce 2020," citoval Guardian ministryni pro udržitelný rozvoj Monu Shalinovou. "Vždy budou existovat lepší alternativy než ropa. Obejde se bez ní vytápění domů, nebudou ji potřebovat ani řidiči," naznačila ministryně budoucí vývoj.

Zprávu o možnostech využití obnovitelných zdrojů by měla vypracovat zvláštní komise. Zasednou v ní zástupci průmyslu, odborníci na energetiku i ekologii, ale také zástupci švédských automobilek Saab a Volvo. Parlamentu by ji měli předložit nejpozději na podzim.

Sahlinová upozornila, že závislost na ropě je jedním z nejzávažnějších globálních problémů. "Švédsko bude mít bez fosilních paliv neskutečnou výhodu." Podle ní nebude ekonomika tolik ohrožena výkyvy ceny ropy. Cena "černého zlata" během posledních deseti let vzrostla trojnásobně.

Švédové si ještě dobře pamatují problémy, se kterými se země potýkala během ropné krize v 70. letech minulého století. Právě proto v posledních letech získává většinu elektřiny z jaderných a vodních elektráren. Většina švédských domů je vytápěná horkou vodou nebo párou z geotermálních zdrojů. V budoucnu by země chtěla mnohem více využívat i větrných elektráren.

Švédsko se otázce obnovitelných zdrojů věnuje už řadu let a ve světě hraje v této oblasti prim. Už před třemi lety pocházelo 26 procent veškeré spotřebované energie v zemi z obnovitelných zdrojů.

"Průměr Evropské unie činí šest procent a v České republice je to jen 2,8 procenta," srovnává Jan Beránek z energetického informačního servisu WISE Brno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video