Policie v Malmö postřelila nebezpečného muže, nádraží evakuovali

  • 105
Policie v jihošvédském městě Malmö postřelila muže, který se choval nebezpečně. Nikdo další zranění neutrpěl. Incident se odehrál na železniční stanici, která byla evakuována. Postřelený je v nemocnici, podrobnosti o něm úřady zjišťují.

Stanice se nachází v centru Malmö, které je regionálním železničním uzlem. Na místo byla přivolána jednotka vyhledávající výbušniny. Podle policie zatím nelze říci, zda má případ teroristické pozadí. 

Svědci hovoří o přibližně 40letém muži, který vypadal jako psychicky nemocný. Na podlahu hodil tašku a tvrdil, že je v ní bomba. Po příjezdu policie křičel, že má pistoli. Poté jej strážníci postřelili do nohou, informoval server The Local.

Policie po vyklizení nádraží kolem poledne kontrolovaně odpálila obě mužovy tašky. Důstojník Per-Olof Söyseth řekl, že nejspíš neobsahovaly ani zbraně ani nálože. 

Policejní mluvčí Calle Persson sdělil agentuře Reuters, že totožnost postřeleného zatím neznají. Neví také, zda jednal sám a s jakým úmyslem. 

Policisté muže postřelili do obou nohou a nyní je v nemocnici. Dosud ale nebyl ochoten policii vysvětlit své počínání,“ řekla Olssonová. „Stále si nejsme jistí, kdo to je,“ řekla mluvčí. „Nevíme, jestli měl bombu, ale pravděpodobně ne. Zřejmě nešlo o nic nebezpečného,“ řekla mluvčí AP. 

Incident zastavil veškerou vlakovou i autobusovou dopravu ze a do stanice, uvedlo švédské rádio. Podle něj na muže zavolalo strážníky několik lidí.

Malmö trpí dlouhodobě vysokou kriminalitou, která souvisí s tamními gangy i komunitou imigrantů. Město zažilo opakovaně případy střelby, žhářství a útoků granáty. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Malmö, policie, Reuters

Video