Švédští zdravotníci převážejí seniorku nakaženou onemocněním covid-19 do nemocnice ve Stockholmu. (6. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Švédský boj s virem přitvrzuje. Vláda bude moct zavřít obchody a pokutovat

  • 413
Švédský parlament v pátek schválil návrh zákona, který dočasně dává vládě větší pravomoci v boji proti epidemii nemoci covid-19. Na jeho základě bude moci kabinet například zavřít nákupní centra a obchody, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat ty, kteří poruší opatření týkající se společenského odstupu.

Premiér Stefan Löfven sdělil, že kabinet nových pravomocí ihned využije, a oznámil nová pravidla pro provoz obchodních center či sportovních zařízení.

Švédsko se dosud vyznačovalo liberálním přístupem k boji s koronavirem. Vláda se dlouho situaci snažila zvládnout bez plošných zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. 

Selhali jsme. Už i švédský král tepe strategii země v boji s koronavirem

V poslední době však severská země opatření postupně zpřísňuje. Od listopadu například stanovuje limity pro setkávání lidí na veřejnosti. 

Nový zákon nedovoluje vládě vyhlásit například zákaz vycházení ani znemožnit lidem cestovat po vlasti, ale bude díky němu moct zkrátit otvírací dobu obchodů, a pokud to bude nutné, zcela je uzavřít.

Vláda také bude moci zastavit veřejnou dopravu či omezit počet lidí na veřejných místech, třeba v parcích či na plážích, píše agentura Reuters. 

Nově kabinet získá i pravomoc zasahovat do provozu restaurací a barů, kin, divadel, muzeí či sportovních zařízení, kde může nařídit zkrácení otevírací doby či omezení počtu návštěvníků. Zákon se však nevztahuje na možnost setkávání lidí v domácnostech. 

Podle švédské televize SVT by měla norma platit od neděle do konce září. Premiér Löfven oznámil, že právě od neděle v zemi začnou platit nová pravidla pro provoz obchodů, fitness center nebo plaveckých bazénů. 

O kolektivní imunitu nám nikdy nešlo, je to mýtus, říká „švédský Prymula“

Ministryně sociálních věcí Lena Hallengrenová upřesnila, že nově v nich bude omezen počet návštěvníků podle plochy, na každého člověka musí připadat minimálně deset čtverečních metrů.

Švédské úřady v pátek ohlásily, že za poslední den v zemi přibylo 7 187 lidí nakažených koronavirem, o den dříve bylo nových případů 12 536. Od začátku pandemie země s deseti miliony obyvatel registruje skoro půl milionu infikovaných a 9 433 úmrtí pacientů s covidem-19. Za poslední den přibylo 171 obětí. 

Podobně lidnatá Česká republika od března zaznamenala už více než 800 tisíc případů a 12 800 obětí nákazy. 

17. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video