Bruslení a další zábava na švédském jezeře (leden 2021, ilustrační snímek)

Bruslení a další zábava na švédském jezeře (leden 2021, ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čtyři lidé ve Švédsku zahynuli, když se pod nimi na jezeře propadl led

  • 6
Čtyři lidé zemřeli ve čtvrtek večer poté, co se pod nimi při přechodu jezera Sävsjö jižně od jihošvédského Jönköpingu zřejmě prolomil led. Přesné okolnosti tragédie ještě policie šetří.

O tragédii informovala s odvoláním na policii agentura AFP, podle níž se severská země potýká s výrazným oteplením.

Oběti, čtyři muži ve věku od 65 do 75 let, byly nalezeny v díře v ledu a po vytažení z vody už nebylo možné je oživit, sdělila AFP mluvčí místní policie.

Podobné nehody, často spojené s neopatrností lidí chodících po příliš křehkém ledě, jsou ve Švédsku podle AFP běžné, ale zřídkakdy si vyžádají tolik obětí.

Po několika týdnech intenzivních mrazů na většině území skandinávské země, kdy se mnoho lidí procházelo po zamrzlých jezerech a zátokách, čelily mnohé švédské regiony v posledních dnech rychlému vzestupu teplot.

Právě ve čtvrtek byl zaznamenán únorový teplotní rekord, když bylo v Kalmaru na jihovýchodním pobřeží podle švédského meteorologického institutu SMHI naměřeno 16,8 stupně Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video