Els Clottemansová u belgického soudu (20. října 2010)

Els Clottemansová u belgického soudu (20. října 2010) | foto: AP

Své sokyni v lásce záměrně poškodila padák, stráví třicet let za mřížemi

  • 60
Třicet let vězení. Tak zní rozsudek nad Els Clottemansová z Belgie, která své přítelkyni v listopadu 2006 přeřízla popruhy u padáku a ta se pak při seskoku zabila. Obě ženy spolu soupeřily o srdce milence z parašutistického klubu.

Žaloba žádala pro šestadvacetiletou dívku doživotí. Soudce ale nakonec přihlédl k nízkému věku obžalované a také jejímu nevyrovnanému duševnímu stavu. Clottemansová může po uplynutí třetiny trestu požádat o podmínečné propuštění.

Dvanáctičlenná porota poslala dívku za mříže aniž měla v ruce materiální důkazy. Podle porotců měla k zákeřnému činu příležitost i motiv. Dívka však vraždu osmatřicetileté Els Van Dorenové, matky dvou dětí, popírá.

Van Dorenová spadla ze čtyř tisíc metrů

Van Dorenová, Clottemansová a další dva zkušení parašutisté si šli skočit 18. listopadu 2006. Společně měli vytvořit ve vzduchu nacvičenou formaci. Jenže Van Dorenová se neotevřel ani jeden z padáků a spadla z výšky čtyř tisíc metrů do zahrady ve vesnici Opglabbeek. (podrobnosti o případu čtěte zde)

Vyšetřování pak odhalilo, že jí někdo přeřezal popruhy a v lednu 2007 pak policii stopy dovedly až k Clottemansové. Posléze se ukázalo, že ženy měly společného milence Marcela Somerse. Filuta z parašutistického klubu trávil pátky s Clottemansovou a soboty s Van Dorenovou, první se však snažil zbavit.

Týden před osudným skokem dokonce trojice strávila noc v jednom bytě - Van Dorenová spala společně s mužem v posteli a Clottemansová byla na gauči. Právě během této noci mohla žena padák poškodit, uvedli vyšetřovatelé. Trvalo jí to prý asi třicet vteřin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video