Spisovatel Michel Houellebecq

Spisovatel Michel Houellebecq | foto: Profimedia.cz

Podněcuje nenávist a násilí, žene svaz mešit spisovatele Houellebecqa k soudu

  • 78
Svaz francouzských mešit (UMF) podal stížnost na spisovatele Michela Houellebecqa za jeho výroky o muslimech, které byly zveřejněny koncem listopadu v rozhovoru s Onfrayem v časopise Front Populaire. Podle prohlášení právničky svazu „podněcoval spisovatel k diskriminaci, nenávisti nebo násilí“.

Stížnost, s níž se AFP seznámila, byla podána u soudu na pařížském předměstí Nanterre proti řediteli časopisu Front Populaire Stéphanu Simonovi, spisovateli Michelu Houellebecqovi a filozofovi Michelu Onfrayovi.

Týká se Houellebecqových výroků o muslimech, které byly zveřejněny koncem listopadu v rozhovoru s Onfrayem v časopise Front Populaire. Spisovatel popsal muslimy jako hrozbu pro bezpečnost nemuslimských Francouzů. V interview se vyjadřoval také k připravované knize.

„Přáním původního francouzského obyvatelstva, jak se říká, není, aby se muslimové asimilovali, ale aby je přestali okrádat a napadat. Nebo jiné řešení, aby odešli,“ řekl Houellebecq. Předpověděl také budoucí „Bataclan vzhůru nohama“ vůči muslimům v narážce na teroristické útoky z 13. listopadu 2015, při nichž zemřelo 130 lidí a dalších 350 bylo zraněných.

RECENZE: Michel Houellebecq píše o lásce, překvapivě nejen k penisu

Minulý týden spisovatel uznal, že některé formelace jsou „nejednoznačné“ a uvedl, že původní verzi svých poznámek pozměnil.

„Francouzští muslimové nechápou, že Houellebecq může na jedné straně uznat, že dotyčné odstavce jsou dvojznačné, a na druhé straně nepodniknout žádné kroky k pozastavení jejich šíření,“ uvedl v prohlášení předseda UMF Mohammed Moussaoui. „Jeho návrh nahradit je v připravované knize neukončuje jejich šíření a nechrání muslimy před jejich důsledky,“ dodal.

Kromě toho oznámila svůj záměr podat stížnost také Francouzská rada muslimského vyznání (CFCM).

RECENZE: Podvolení ukazuje Evropu zkorumpovanou dychtivým islámem

Houellebecq patří dlouhodobě k nejprodávanějším a nejvíce překládaným žijícím francouzským spisovatelům. Čtenáři ho vyhledávají i kvůli nezaměnitelným poživačným hrdinům, kteří procházejí životem na hraně deprese a sebedestrukce a uvažují o něm otevřeně, často cynicky a bez jakékoli politické korektnosti.

V posledních knihách se Houellebecq začal více vyjadřovat i k aktuálním společenským a politickým problémům. V roce 2015 vzbudil značnou pozornost futuristickým románem o islamizované Francii Podvolení. Kniha vyvolala vyhraněné reakce a její autor byl obviňován z islamofobie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video