Bohuslav Sobotka dorazil na summit v Rize, kde jednal také s čínským premiérem (5. listopadu 2016)

Bohuslav Sobotka dorazil na summit v Rize, kde jednal také s čínským premiérem (5. listopadu 2016) | foto: Reuters

Sobotka jednal v Rize s čínským premiérem, zrušenou cestu Jurečky neřešili

  • 178
Premiér Bohuslav Sobotka se během summitu zemí střední a východní Evropy a Číny, konaného v Rize, setkal v sobotu s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Hovořili prý o pokračování oboustranně výhodného partnerství, nedávno zrušená schůzka ministra zemědělství Mariana Jurečky s čínským protějškem však tématem nebyla.

Sobotkova schůzka s Li Kche-čchiangem trvala zhruba deset minut, takže podle premiéra nebylo možné jít do detailů. „Musím říct, že jsme neřešili žádné problematické záležitosti. Pokud jde o zrušení cesty pana Jurečky, to řeší ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni,“ řekl Sobotka v Rize po jednání. Se svým čínským protějškem se shodl na konkrétním plánu spolupráce, takže si myslí, že česko-čínské vztahy jsou dobré.

05.listopadu 2016 v 20:45, příspěvek archivován: 05.listopadu 2016 v 22:33

S premiérem Číny Li Kequiangem jsme v Rize mluvili o pokračování oboustr.výhodného strateg.partnerství, rozvoji obchodu,investic a turistiky https://t.co/oOwwnwFq28

Jurečka tento týden oznámil, že neodjede na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili plánovaná jednání. Důvody mu čínská strana nesdělila a neznala je ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s kterou o tom hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Jurečka nicméně před zrušením schůzek podpořil stranického kolegu Daniela Hermana po setkání s tibetským duchovním dalajlamou. Čína setkání státníků s dalajlamou důrazně kritizuje (psali jsme zde).

Sobotka zemědělství pokládá za jednu z priorit rozvoje v rozvoji vztahů s Čínou. „Budeme se snažit zajistit potřebné certifikace a využít možnosti, které skýtá velký čínský trh,“ řekl. V Evropě jsou podle něj velké přebytky, klesají ceny mléka a vepřového a Čína je možným odbytištěm.

Podporu dovozu zemědělských produktů z Česka požadoval po Číně ve středu i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Číňanům vzkázal, že doufá, že obě strany budou pokračovat v tom, co si domluvily v dohodě o strategické spolupráci z letošního března.

Čínský premiér po jednání zemí střední a východní Evropy a Číny na tiskové konferenci řekl, že jeho země růst dovozu z Evropy kvituje. „Zejména u vysoce kvalitních potravin a plodin. Jsme připraveni to podporovat,“ uvedl. Jako další z důležitých oblastí zmínil turistiku.

V rámci plánu bilaterální spolupráce, který v Rize podepsali zástupců ministerstev zahraničí, si Česko a Čína stanovily priority spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti infrastruktury, investic, vědy či výzkumu, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. Plán odráží i cíl udělat z ČR dopravní a logistický uzel mezi Čínou a některými částmi Evropy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video