Zastánci brexitu slaví na Parliament Square v Londýně. (31. ledna 2020)

Zastánci brexitu slaví na Parliament Square v Londýně. (31. ledna 2020) | foto: Henry NichollsReuters

Dohodu s Británií zatím nelze uzavřít, shodli se lídři EU. Chtějí dál jednat

  • 70
Dosavadní jednání s Británií neumožňují uzavření dohody o budoucích vztazích a rozhovory by měly pokračovat i v dalších týdnech. Shodli se na tom ve čtvrtek lídři zemí Evropské unie, kteří chtějí zároveň posílit přípravy na rozchod bez dohody. Unie hodlá dál postupovat podle dosavadní strategie, a vyzvala Londýn, aby učinil „nutné kroky“ k uzavření dohody.

Spojené království opustilo Evropskou unii (EU) v lednu a obě strany se od té doby neúspěšně snaží sblížit postoje v několika klíčových sporných tématech týkajících se budoucích vztahů. Pokud k dohodě nedospějí do konce roku, vzájemný obchod zkomplikují cla a kvóty.

Britský premiér Boris Johnson původně označoval čtvrteční summit za mezní termín, do něhož chtěl mít o osudu dohody jasno. Lídři EU nicméně ve čtvrtek pověřili šéfa unijních vyjednávačů Michela Barniera, aby pokračoval v jednáních i v následujících týdnech. 

Přijaté usnesení přitom klade důraz na to, aby zastával dosavadní pozici zvláště ohledně tří sporných otázek: rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním smluv a právo rybolovu v britských vodách. 

Ustoupení v poslední zmíněné otázce ale Johnsonova vláda označila za vyloučené. Pro britského premiéra bylo opětovné získání kontroly nad britskými vodami jedním z témat kampaně za odchod země z EU.

Trudná sága brexit: Brusel tuší katastrofu, Londýn piluje krizové scénáře

Barnier se v posledních dnech marně snažil pobřežní země EU přimět ke vstřícným krokům vůči Británii. 

„Naši rybáři nebudou v žádném případě obětováni pro brexit,“ řekl ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země odmítá jakékoli změny v současných pravidlech přístupu do britských vod. 

Francie patří do skupiny několika pobřežních zemí, které mají zatím ve své neústupnosti jednotnou podporu ostatních států. Pokud se Barnierovi nepodaří vyjednat takové podmínky, které by Paříži vyhovovaly, je Francie podle Macrona připravena na rozchod s Británií bez dohody.

Mezním termínem je polovina prosince

Ten by nastal v případě, že by obě strany nedospěly ke shodě v nejbližších týdnech, aby dohodu do konce roku stihly schválit národní parlamenty i Evropský parlament. Někteří politici hovoří jako o mezním termínu pro rozhovory s Británií o listopadu, jiní až o polovině prosince. 

Vrcholní politici se již při příchodu na čtvrteční jednání nechávali slyšet, že stále chtějí dohodu, nikoli však za každou cenu. V závěrech summitu proto vyzvali Evropskou komisi, aby včas přichystala „jednostranná a dočasná opatření“, která by zmírnila dopad případného krachu jednání.

Unijní lídři budou ve čtvrtek hovořit také o zpřísnění klimatických cílů unie k roku 2030. K tomu jsou svolné všechny země a v debatě půjde především o to, jak celkový závazek unie rozpočítat na jednotlivé státy.

Když brexit, tak brexit: jak se Britové rozcházeli s EU:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Brexit

Video