Su Ťij se loučí se svými příznivci, ke kterým promluvila u sídla její strany v

Su Ťij se loučí se svými příznivci, ke kterým promluvila u sídla její strany v Rangúnu (2. dubna 2012) | foto: AP

Su Ťij čeká první veřejná funkce. Snad to bude začátek nové éry, řekla

  • 16
Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij doufá, že její zisk křesla v zákonodárném sboru bude znamenat začátek nové éry v zemi. Prohlásila to v pondělí před tisícovkami příznivců u sídla její strany. Dlouho vězněná disidentka tak bude poprvé vykonávat veřejnou funkci.

"Úspěch, kterého jsme dosáhli, je úspěchem lidu. Není to tolik náš triumf jako triumf lidu, který rozhodl, že se musí zapojit do politického procesu v zemi," prohlásila Su Ťij. "Doufáme, že to bude začátek nové éry," zdůraznila politička.

Su Ťijino vítězství má spíše symbolický ráz, jelikož zvítězila v doplňovacích volbách a ve hře bylo pouze 43 z celkových více než 660 míst v barmském zákonodárném sboru (37 míst v dolní komoře a šest v horní) a dvě křesla v parlamentech regionálních, které mají stovky zástupců. Celkem tedy 45 mandátů.

Su Ťijina Národní strana pro demokracii (NLD) podle předběžných výsledků obsadí nejméně 40 mandátů, podle mluvčího této strany možná NLD získá 43 ze 44 mandátů, o něž usilovala. Nositelka Nobelovy ceny za mír tak bude poprvé vykonávat veřejnou funkci.

Su Ťij vyhrála s NLD volby v roce 1990, ale vojenská junta jí odmítla předat moc. Politička nakonec většinu z následujících dvou desítek let strávila ve vězení, většinou domácím.

Současná barmská vláda je oficiálně civilní, ale ovládají ji bývalí generálové. Přesto učinila několik významných kroků k tomu, aby se země vymanila z izolace. Kromě toho, že umožnila Su Ťij aktivně vstoupit do politiky, začala také vyjednávat s etnickými skupinami o ukončení ozbrojených konfliktů.

Svět nicméně žádá další výrazné reformní kroky a propuštění všech politických vězňů. Teprve pak může Barma očekávat zrušení sankcí. Konečné oficiální výsledky doplňovacích voleb budou podle AP známy v příštích dnech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video