ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na světě je devět tisíc druhů stromů, o kterých nic nevíme, zjistili vědci

  • 8
Na světě existuje asi 9 000 druhů stromů, o kterých vědci vůbec nic nevědí. Tvrdí to alespoň jejich nová výzkumná studie. Pro objevy vědci využili britské dešifrovací techniky z druhé světové války. Podle jejich odhadu je na světě celkem asi 73 000 druhů stromů.

Výzkumníci v 90 zemích shromažďovali informace o 38 milionech stromů. V některých případech přitom museli tábořit ve velmi odlehlých oblastech, aby se ke stromům dostali.

Podle zjištění badatelů je ve světě o 14 procent více druhů stromů, než se původně předpokládalo. Většina ze vzácných druhů se přitom nachází v tropických pralesích, které rychle mizejí kvůli odlesňování a globální změně klimatu.

„Zdokumentovat naše lesy je pro celý svět obrovská výzva,“ uvedl spoluautor studie Jingjing Liang, který se zabývá kvantitativní ekologií a působí na Purdueově univerzitě v americké Indianě. Počítání druhů stromů přitom přirovnal ke skládačce, na které se podíleli výzkumníci z různých částí světa. „Vyluštili jsme to spolu jako tým, každý přispěl svým kouskem,“ poznamenal.

Autoři studie, která byla publikována v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), předpokládají, že ve světě je 9 200 druhů stromů, které dosud nebyly zdokumentovány, přičemž 40 procent z nich se nachází v Jižní Americe. Domorodé komunity některé z těchto dosud nezdokumentovaných stromů zřejmě znají, některé druhy však mohou být ve velmi odlehlých oblastech, kde je dosud nikdo nespatřil, píše The Guardian.

Pozitivní klimatická zpráva. Stromy v nových lesích rostou překvapivě rychle

Největší rozmanitostí se zřejmě pyšní Amazonská nížina, kde na jeden hektar připadá zhruba 200 druhů stromů. Výzkumníci předpokládají, že rozmanitost druhů v oblasti je dána především teplým a vlhkým klimatem.

Techniky a metody

Vědci k odhadu počtu dosud nezdokumentovaných druhů stromů použili statistickou techniku, kterou britský vědec Alan Turing a jeho asistent Irving Good vytvořili, když se za druhé světové války snažili prolomit německé rádiové depeše šifrované strojem Enigma.

Metoda, kterou vyvinula tchajwanská statistička Anne Čaová pro použití k odhadu neodhalených druhů, pomohla výzkumníkům zjistit výskyt neznámých druhů stromů pomocí dat o pozorovaných vzácných druzích. Kód v podstatě používá informace o druzích, které jsou v datech detekovány pouze jednou nebo dvakrát, k odhadu počtu nezachycených druhů.

Počátek výzkumu

Myšlenka udělat inventarizaci stromů na planetě se zrodila před deseti lety, když Liang ve svém šuplíku objevil dokumenty o stromech na Aljašce. Zjištění na něj zapůsobila a předsevzal si, že tato data dostane na internet. Následně přišel s návrhem spočítat druhy stromů na celé planetě. „Lidé se mi ze začátku smáli,“ poznamenal.

Není zdokumentováno, jak se celkový počet druhů stromů ve světě měnil v průběhu času. Předpokládá se však, že mnoha druhům stromů hrozí vymření v důsledku odlesňování a klimatické krize. Vědci se přitom obávají, že tyto druhy zmizí, než je budou schopni zdokumentovat. Liang doufá, že tato studie to pomůže změnit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video