VIDEO: Rybáři u pobřeží severní Afriky chytili dvoutunový kolos

  • 113
Tvor jako ze science fiction filmu chycený ve Středozemním moři u pobřeží Ceuty, jedné ze španělských exkláv, překvapil rybáře i mořské biology. Do sítí se jim totiž na začátku října zapletl chráněný měsíčník svítivý, který byl tři metry dlouhý, téměř tři metry široký a vážil okolo dvou tun. Záběry netradičního úlovku zveřejnili v pátek.

„Chtěli jsme chyceného měsíčníka zvážit na váze do tisíce kilogramů, ale byl tak těžký, že by ji zlomil,“ popsal mořský biolog Enrique Ostale, kterého rybáři k obrovské „potvoře“ povolali k posouzení. Vědci i rybáři se následně shodli, že díky své korpulentnosti a v porovnání s jinými úlovky musel vážit okolo dvou tun.

Tmavě šedá kůže, zaoblené rýhy na bocích a obrovská „prehistoricky“ vyhlížející hlava napovídají, že se pravděpodobně jednalo o poddruh zvaný mola alexandrini. Tento dvoutunový měsíčník je v oblasti města Ceuta na pobřeží severní Afriky rekordním úlovkem. Jinak jsou ale místní vody na podobná setkání poměrně bohaté.

„Byl jsem ohromen. Četl jsme o takových tvorech, ale nikdy by mě nenapadlo, že se ho jednoho dne skutečně dotknu,“ řekl Ostale, podle kterého to zároveň byla poměrně stresující situace.

Aby biologové mohli rybu změřit, vyfotografovat a odebrat jí vzorky DNA, musel ji nejprve na palubu vyzvednout jeřáb. Poté byl měsíčník spuštěn zpět do moře.

Měsíčník svítivý je největší kostnatá ryba na světě, jeho průměrná hmotnost se pohybuje kolem tuny. Žije na volném moři mírného a tropického Atlantského, Tichého a Indického oceánu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video