Zvláštní jednotky francouzské policie prohledávají ulice ve štrasburské čtvrti...

Zvláštní jednotky francouzské policie prohledávají ulice ve štrasburské čtvrti Neudorf (13. 12. 2018) | foto: Reuters

Polák, Ital, Thajec, Francouz a Afghánec. Smrt si ve Štrasburku nevybírala

  • 249
Úterní střelba na vánočních trzích ve Štrasburku si vyžádala už pět obětí na životech. V neděli zemřel 35letý Polák, který byl při útoku zasažen do hlavy a od té doby byl ve vegetativním stavu s mozkovou dysfunkcí. Každá z obětí je z jiné země - kromě Poláka si vrah namátkou vybral Itala, Thajce, Francouze a Afghánce.

Dalšími oběťmi střelby se stali 29letý italský novinář, který byl ve Štrasburku kvůli plenárnímu zasedání Evropského parlamentu, a 45letý thajský turista. Zastřelen byl rovněž Francouz, bývalý bankovní úředník, který před časem odešel do důchodu. Pachatel hlásící se k radikálnímu islámu zabil čirou náhodou i afghánského přistěhovalce, muslima, jenž uprchl před násilím před dvěma desítkami let z vlasti do Francie a ve Štrasburku s rodinou žil.

Pátou obětí střelby Chérifa Chekatta je polský hudebník Barto Pedro Orent-Niedzielski, který pocházel z Katovic, ale už 20 let žil ve Štrasburku. Zraněn byl v baru společně s Italem, který podlehl svým zraněním dřív.

Vraha Chérifa Chekatta policie po 48 hodinách pátrání ve čtvrtek zastřelila. Teroristická organizace Islámský stát (IS) posléze oznámila, že muž byl jedním z „vojáků“ této radikální sítě. Chekkatův otec později řekl, že muž s ozbrojenci z IS sympatizoval.

Příslušnost pachatelů teroristických útoků k IS je ale značně problematická. Francouzské úřady ji neuznávají, pokud nemají na organizaci zcela zjevnou vazbu. Muslimští kriminálníci, kteří ztroskotali v zločinecké kariéře, se k IS v případě sympatií k pojmu svaté války vesměs hlásí podle odborníků ryze symbolicky, protože patří mediálně k nejzajímavějším.

Za členy se mohou považovat vesměs ti, kdo například na Blízkém východě podstoupili výcvik, případně do jisté míry ti, kteří dostávali z IS konkrétní pokyny. IS umístil na web v podstatně jen obecný pokyn k násilí ve jménu svaté války (džihádu).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video