V Anglii lidé oslavovali slunovrat, u Stonehenge se jich sešly tisíce

  • 4
U prehistorického kamenného kruhu Stonehenge se ve čtvrtek ráno sešel nebývalý počet lidí, aby tam oslavili zimní slunovrat. U megalitického monumentu sledovali východ slunce, které se nad obzorem v jižní Anglii objevilo po osmé ráno místního času (po 09:00 SEČ).

Ráno bylo mlhavé a mrholilo, ale to ani trochu nevadilo rekordnímu počtu lidí, kteří se vydali na pouť ke Stonehenge, aby zde oslavili zimní slunovrat. Při východu slunce na Salisburské pláni zpívali, tančili, tloukli na bubny, objímali se nebo prostě jen přemýšleli o prodlužujících se dnech.

„Je to úžasné, že?“ řekla Sam MacDonaldová z Oxfordu, která pracuje pro britské státní zdravotnictví (NHS). Dnes si vzala volno, aby se mohla se svými dvěma malými dětmi zúčastnit slunovratu. „Doba je opravdu těžká. Když jste v práci nebo na ulici, vidíte, pod jakým tlakem všichni jsou, ale když přijdete sem nahoru, zdá se, že se problémy lidí alespoň na pár minut rozplynou a vy se můžete těšit. Myslím, že tu lidé nacházejí útěchu,“ prohlásila.

Podle Britky jsou slunovraty a dny rovnodennosti dobrou příležitostí k bilancování a k ohlédnutí za tím jak se vám daří, čeho jste dosáhli, a k přemýšlení o tom, co by mohlo přijít.

Zimní slunovrat býval ve Stonehenge mnohem skromnější záležitostí ve srovnání s obrovským večírkem, který provází letní oslavy. Letos však nezisková organizace English Heritage uvedla, že na místo se dostavilo několik tisíc lidí a zcela se zaplnila parkoviště.

Ti, kteří dorazili včas, se vydali na cestu ke kamennému kruhu ještě za tmy a k megalitu dorazili za pološera. S východem slunce byla památka zaplněna lidmi.

U Stonehenge se po tříleté pauze slavil slunovrat, přišlo šest tisíc lidí

„Miluju to teplo, které tu člověk cítí i v těch nejchladnějších dnech,“ řekla Tree, která se označila za čarodějku ze Somersetu. „Vím, že je ve skutečnosti z tlačenice lidí v kruhu, ale ráda si myslím, že z kamenů vychází magické teplo. Možná je to obojí,“ dodala.

Obvykle jsou menhiry ohrazené, ale o slunovratech a dnech rovnodennosti k nim nezisková organizace umožní přístup.

Při loňském prosincovém slunovratu panovaly v souvislosti s covidem-19 ještě hluboké obavy, lidé byli požádáni, aby si udělali test, nosili roušky a dodržovali společenské odstupy. Letos se podle deníku vše zdálo „o něco svobodnější“.

Zimní slunovrat nastává, když kterýkoli ze zemských pólů dosáhne svého maximálního odklonu od Slunce. Připadá na 21. prosince, u Stonehenge ho ale slavili až 22. prosince.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video