Loď Chauncy Maples

Loď Chauncy Maples | foto: Chauncy Maples Trust

Stoletá loď se mění v kliniku, aby rybáři nemuseli za lékaři v kánoích

  • 5
Nejstarší malawská loď Chauncy Maples se mění v kliniku, která popluje po jezeře Malawi a bude poskytovat zdravotní péči rybářským komunitám. Mohla by zachránit tisíce lidí, protože místní potkají lékaře jen zřídka, musí za ním putovat desítky kilometrů. Na dokončení rekonstrukce plavidla ale chybí peníze.

Jezero Malawi je třetím největším v Africe a zabírá pětinu rozlohy celého státu Malawi. A mnoho ze čtyř milionů lidí, kteří žijí na jeho březích, musí vykonat strastiplnou a dlouhou cestu, aby se dostali k lékaři. Cesty tam často chybí úplně a lodní doprava po jezeře není vždy dostupná.

Místní proto k lékaři často pádlují v kánoích, a to až 80 kilometrů, což jim zabere i šestnáct hodin. Spousta lidí se už v bouřích utopila a další se stali oběťmi krokodýlů a hrochů, popsala televize CNN na svém webu s tím, že na jednoho lékaře v oblasti připadne až 52 tisíc pacientů.

Loď už jednou plovoucí klinikou byla

"Během období dešťů se hojně vyskytuje malárie. Preventivního očkování je velmi málo, protože je velmi drahé a někdy i nemožné, matka často nemůže vzít děti na nejbližší kliniku," popsal jeden z neduhů života u jezera Patrick Zimpita z malawského ministerstva zdravotnictví.

Loď Chauncy Maples

To by se ale mohlo trochu zlepšit, protože vláda se rozhodla zrenovovat nejstarší malawskou loď Chauncy Maples a proměnit ji v plovoucí kliniku. Tím by se i plavidlo vrátilo ke svému původnímu účelu, protože Britové ho v roce 1899 postavili právě pro lékařské účely.Od té doby byla nicméně předělána mimo jiné na bojovou loď a nedávno sloužila jako místní bar.

Malawské vládě ale došly peníze a zatím se celou částku nepodařilo získat ani britské spisovatelce a novinářce Janie Hamptonové, kterou nedokončený projekt zaujal už v roce 2009.

Až vypluje, navštíví každou vesnici u jezera jednou měsíčně

Založila tehdy charitativní organizaci zvanou Chauncy Maples Malawi Trust, jejímž účelem je získat zbytek peněz, asi dva miliony britských liber. Dala už dohromady zhruba polovinu potřebných financí, zbytek ale schází a Hamptonová doufá, že některé nezbytné díly dodají společnosti vyrábějící lodě.

Až se tedy jednou podaří loď kompletně zrenovovat, bude křižovat vody jezera Malawi tak, aby se v každé místní vesnici zastavila jednou měsíčně. Zdravotní sestry na palubě pak mimo jiné pomohou a poradí těhotným ženám nebo poskytnou rady o bezpečném sexu, jelikož v zemi je vysoký počet HIV nakažených.

Malawi

Malawi


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video