Kvůli bombardérům vystartovaly čtyři americké stroje. Ilustrační foto.

Kvůli bombardérům vystartovaly čtyři americké stroje. Ilustrační foto. | foto: MARTIN SALAJKA

Stíhačky musely kvůli ruským bombardérům do vzduchu

  • 187
Piloti stíhaček F/A-18 z americké letadlové lodi Nimitz měli během víkendu pohotovost. Museli totiž z blízkosti plavidla eskortovat dva ruské bombardéry Tu-95. O incidentu informoval mluvčí americké tichomořské flotily Mark Matsunaga.

Ruské stroje prý přelétly loď ve velmi nízké letové hladině asi 600 metrů.

Letadlová loď Nimitz se nyní nachází jižně od Japonska a ruské bombardéry se k ní přiblížily v sobotu. Ve stejný den mělo s ruskými bombardéry problém také Japonsko. To obvinilo Moskvu, že letadla narušila japonský vzdušný prostor, a do vzduchu proto vzlétlo 22 japonských stíhaček.

Piloti amerických a ruských strojů prý nenavázali rádiový kontakt a kromě přeletu nad letadlovou lodí k žádnému dalšímu střetu nedošlo. Moskva událost zatím nijak nekomentovala.

Obnovit lety strategických bombardérů nad mezinárodními vodami, podobně jako za dob studené války, nařídil loni v létě ruský prezident Vladimir Putin. Nynější manévry, jejichž součástí bylo i lednové cvičení ruského vojenského námořnictva v Atlantiku, podle ruských analytiků mohou souviset i s březnovými prezidentskými volbami.

Incidenty způsobené ruskými bombardéry podle agentury AP dále narušují už tak velmi napjaté vztahy mezi Washingtonem a Moskvou, které v současnosti kalí například neshody kolem amerického záměru na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video