Srbsku vládne prozatímní kabinet

Srbský parlament v úterý odpoledne schválil novou prozatímní vládu, která má řídit Srbsko do předčasných parlamentních voleb. Oznámila to agentura AP. S přechodným kabinetem souhlasilo 128 poslanců, zatímco pět jich bylo proti. Pozorovatelé tvrdí, že výsledek hlasování je významným úspěchem stoupenců nového jugoslávského prezidenta Vojislava Koštunici, který v čele federálního státu Srbska a Černé Hory nahradil prezidenta Slobodana Miloševiče.

Miloševičova Socialistická strana Srbska (SPS) je nicméně nadále nejsilnější stranou srbského parlamentu.

Dosavadní srbská vláda byla poslední baštou moci bývalého prezidenta Miloševiče.

Po schválení nové vlády jako celku budou nyní poslanci hlasovat o jejích jednotlivých členech. Na složení kabinetu se již 16. října dohodli představitelé Demokratické opozice Srbska (DOS) a socialistů.

Prozatímní vláda má řídit Srbsko do 23. prosince, na kdy jsou v této republice plánovány předčasné parlamentní volby. V prozatímní vládě mají mít zastoupení Demokratická opozice Srbska, Socialistická strana Srbska a také Srbské hnutí obnovy (SPO).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video