Srbská premiérka Ana Brnabičová | foto: ČTK

Kosovo se sice odtrhlo, ale Srbsko za něj bude ještě 22 let platit dluhy

  • 283
I přesto, že Kosovo už před více než deseti lety vyhlásilo samostatnost, Srbsko za něj i nadále splácí dluhy. Stále ho totiž považuje za součást svého území, a tak se dluhů nemůže zříct. Splátkový kalendář na zbývajících 200 milionů eur (asi pět miliard korun) má rozvržený až do roku 2041. Věřitelem je i Česká republika.

Srbský deník Večernje novosti s odkazem na informace srbské centrální banky uvedl, že Bělehrad k 31. lednu 2019 splatil již 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) z kosovského dluhu a v příštích dvaadvaceti letech zaplatí věřitelům dalších bezmála 200 milionů eur.

Jedná o dluhy, které vznikly v 70. až 90. letech letech v dobách Jugoslávie, která finance využívala na rozvoj svého nejchudšího regionu. Stavěly se z nich silnice, železnice či energetické projekty.

Kosovo, které v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, se k těmto dluhům nehlásí. Bělehrad, který samostatnost neuznává a vede proti ní diplomatický boj, se však splácení nemůže zříci, neboť podle srbské ústavy je provincie Kosovo a Metochie nedílnou součástí státního území.

Splácení kosovského dluhu má význam i z hlediska současné právní pře mezi Bělehradem a Prištinou o vlastnictví některých kosovských podniků vybudovaných v jugoslávských dobách. V první řadě jde o těžební a metalurgický kombinát Trepča v Kosovské Mitrovici, na nějž vznášejí nárok obě strany.

Necelých 14 milionů eur (360 milionů korun) ze zbývajícího kosovského dluhu tvořil úvěr od tehdejšího Československa. Loni v prosinci uzavřela česká ministryně financí Alena Schillerová a její srbský protějšek Siniša Mali dohodu, podle níž Bělehrad v rámci vypořádání celkového dluhu vzniklého československými půjčkami bývalé Jugoslávii zaplatí Česku 221,7 milionu korun. 

Podívejte se na reportáž z doby, kdy Kosovo slavilo první rok nezávislosti:

17. února 2009

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video