Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Srbská televize opět nevysílá, v troskách mohou být stále lidé

  10:12
- Letouny NATO, které útočí proti cílům na jugoslávském území již druhý měsíc, vyřadily v neděli časně ráno z provozu hlavní převaděč satelitního signálu srbské televize RTS a vážně tak narušily příjem televizního signálu v Bělehradě. Podle informací, které získala agentura Reuters, bylo satelitní vysílání přerušeno krátce před 03:00 hod a intenzita hlavního signálu výrazně zeslábla. V troskách budovy však mohou stále být uvězněni lidé od minulých náletů. S vnějším světem prý komunikují prostřednictvím mobilního telefonu.
"Tyto osoby nás volají, my však ještě neznáme jejich počet aidentitu,"
uvedl Mihajlovski.  
Záchranné týmy jugoslávské armády se nyní pokoušejí  jeřábem vyzvednout velký betonový panel, jenž blokuje přístup k osobám,které uvázly v troskách budovy. Zdá se, že jde o závod s časem,protože ocelová lana, jež beton vyztužují a drží pohromadě, prý již několikrát povolila.
Jugoslávské zdroje původně tvrdily, že při útoku na budovu RTS přišlo o život nejméně 15 lidí; později byl teto údaj opravenna deset mrtvých.Srbská státní televize, jejíž budova v centru Bělehradu byla po nočním náletu NATO téměř zničena, začala po šesti hodinách pauzy opět vysílat. Podle agentury AFP využila satelitního vysílače soukromé televize Studio B. Podle zpráv z Bělehradu bylo zabito deset a zraněno 18 lidí. NATO uvádí, že televize je legitimním cílem a označuje ji jako "ministerstvo lži".

Reportér BBC John Simpson, který místo útoku navštívil, hlásil, že budova televize byla značně poničena. "Kanceláře jsou plné roztříštěného skla, všude poletují papíry and videopásek se chvěje na větvích stromu za rozbitým oknem," řekl.

Poslední události kolem Kosova

1) NATO zničilo bělehradskou rezidenci jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče

2) Jugoslávský prezident Slobodan Miloševič po jednání s ruským vyjednavačem pro Balkán Viktorem Černomyrdinem navrhl vyslání civilních pozorovatelů OSN do Kosova

3) Černomyrdin po jednání s Miloševičem prohlásil, že je ochoten urychleně se setkat  s představiteli NATO

4) NATO zničilo jednu z budov Srbské státní televize, ta však vysílá dál

5) Představitelé Evropské unie projednali embargo na dodávky ropy do Jugoslávie, které nabude účinnosti v polovině příštího týdne
Televize Studio B přinesla záběry těla muže se zraněním hlavy, který nejevil známky života a byl uvězněn v troskách budovy RTS. Záchranáři soudili, že je mrtev. Další oběť, kterou televize ukázala, se hýbala, ale byla zaklíněna za nohy v sutinách. Dvě zaměstnankyně, které byly zraněny a v šoku, odvezla sanitka.
NATO zaútočilo na budovu RTS ve dvě hodiny v noci středoevropského letního času. Hasiči ještě ráno bojovali s plameny a záchranáři pátrali v troskách po obětech. Podle prvních zpráv bylo v době náletu v budově kolem sedm desítek lidí, včetně redaktorů a technických pracovníků,  protože televize RTS vysílala 24 hodin denně.
Podle svědků zničila budovu RTS zřejmě laserem naváděná střela. Dalšími terči nočního útoku NATO bylo průmyslové předměstí Pančevo a Rakovica a vojenská základna Batajnica. Exploze bylo slyšet také z předměstí Obrenovac Makis a Železnik. V některých částech města byla přerušena dodávka elektrického proudu poté, co byla zasažena také elektrárna Kanarevo Brdo.

Další útoky na rezidenční čtvrť
Krátce po útoku na budovu srbské televize bylo zaznamenáno několik silných výbuchů ve čtvrti Dedinje, kde se nachází rezidence jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, jež byla zničena při leteckém útoku v noci na čtvrtek.
Zasaženo bylo rovněž předměstí Bělehradu Krnjaca, kde se nachází tiskárna pracující pro nejstarší srbský deník Politika, jenž má úzké vztahy k jugoslávské vládě.
Většinu Bělehradu pohltila v noci tma, protože letecké útoky prý směřovaly i proti elektrárnám. Podle svědků byla zasažena elektrárna Kanarevo Brdo.
Obyvatelé jugoslávské metropole komunikující prostřednictvím místního internetu uvedli, že byla zasažena také  průmyslová předměstí Pančevo, Rakovica a vojenské základny Bajnica. Výbuchy byly rovněž slyšet z chudších předměstí Makiš a Železnik. Podle agentury  Tanjug byl zasažen i železniční most Ostružnica 25 kilometrů jihozápadně od Bělehradu.
Napadeny byly rovněž televizní převáděče na vrchu Avala u Bělehradu, v severosrbském městě Novi Sad, na horách Kopaonik, Crni vrh u Jagodiny a Ovčar v blízkosti Čačaku a v jihosrbském městě Niš. Způsobené škody podle agentury Tanjug znemožní přijímání televizního signálu ve velké části Jugoslávie.
Letouny NATO rovněž zaútočily na cíle v okolí severosrbského města Novi Sad. Podle agentury Tanjug byly dvě hodiny po půlnoci slyšet výbuchy z blízkého minipohoří Fruška gora, kde se nachází další televizní převáděč.
Ještě předtím agentura Tanjug ohlásila rozsáhlé útoky NATO na jihosrbské město Vranje, na něž údajně od čtvrtka dopadlo asi 20 bomb a raket. Ve městě prý byly způsobeny značné škody.
Bomby NATO rovněž poškodily most přes jihosrbskou řeku Ibar. Prudké detonace byly také zaznamenány ve středosrbských průmyslových městech Užice a Kruševac a v  Prištině. V Užici byla údajně zasažena pošta, sousední banky a obytné budovy. Na cíle kolem Prištiny bylo při dosud nejprudším útoku vypáleno asi 50 raket, většina z nich ještě během čtvrtečního odpoledne.
Dosud nejsou k dispozici údaje o počtu obětí posledních náletů.

Útok NATO v Prištině a Novém Sadu
Letecké údery provedla Severoatlantická aliance ve čtvrtek odpoledne v blízkosti správního střediska Kosova Prištiny a nedaleko metropole severosrbské oblasti Vojvodina Nového Sadu, informovaly o tom agentury Tanjug a BETA.
Státní agentura Tanjug napsala, že NATO vypálilo čtyři střely na Goles u obce Lipljan jihozápadně od Prištiny a pět dalších na oblíbenou výletní oblast Grmija ležící severovýchodně od kosovské metropole.
Nezávislá srbská agentura BETA uvedla, že po třetí hodině odpoledne se nedaleko Nového Sadu ozvaly dva výbuchy, za nimiž asi po pěti minutách následovaly další dvě detonace. Nedlouho poté prý bylo vidět hustý dým ze směru, kde se nachází ropná rafinérie.
BETA dodala, že po prvních dvou explozích se v Novém Sadu rozezněly sirény.
Krátce před tím, oznámily sirény letecký poplach také v jugoslávském hlavním městě Bělehradu. Žádná aktivita však nebyla zaznamenána a poplach byl deset minut po čtvrté hodině odpoledne zrušen.
Jugoslávský ministr informací Milan Komnenič na tiskové konferenci v Bělehradě sdělil, že od počátku náletů NATO přišlo o život 513 civilistů, z toho 13 dětí, a další více než 4000 byly zraněny. Ministr odmítl hovořit o ztrátách ozbrojených sil.
Mluvčí jugoslávského ministerstva zahraničí Nebojša Vujovič 15.dubna tvrdil, že nálety Severoatlantické aliance si již vyžádaly mezi civilisty kolem 1000 obětí a že další tisíce civilních osob byly zraněny, z toho mnohé vážně.
Samo ministerstvo dva dny před tím vydalo tiskovou zprávu, v níž se uvádělo, že při bombardování bylo zabito 300 civilistů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...