Srbské úřady našly počítač s 55 CD disky. Myslí si, že patří Radovanu Karadžičovi. Bývalý bosenský předák čelí mimo jiné obvinění z genocidy za masakr v Srebrenici v roce 1995. Ilustrační foto

Srbské úřady našly počítač s 55 CD disky. Myslí si, že patří Radovanu Karadžičovi. Bývalý bosenský předák čelí mimo jiné obvinění z genocidy za masakr v Srebrenici v roce 1995. Ilustrační foto | foto: Reuters

Srbové možná našli Karadžičův počítač

  • 3
Srbské úřady oznámily, že zřejmě našly notebook Radovana Karadžiče. Přenosný počítač s 55 CD disky a dvěma knihami našli Srbové v pondělí v severozápadním Bělehradě. Advokát bývalého prezidenta Bosenské republiky srbské tvrdí, že jde o podvod.

Srbská rada pro spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) uvedla, že nyní ověřuje, jestli je počítač opravdu Karadžičův. Pokud ano, tak jej předá haagskému tribunálu, který by mohl notebook někdejšímu srbskému předákovi vrátit. 

Karadžičův právník Svetozar Vujačič řekl, že se taška dostala do rukou úřadů již při červencovém zatčení bývalého prezidenta. Obvinil úřady, že uplynulý čas nejspíš využily k nastudování obsahu počítače a disket a k vymazání a úpravě dat v neprospěch Karadžiče.

Podle advokáta někdejší srbský předák soustředil v posledních deseti letech na svůj počítač a CD dokumenty ke své obhajobě.

Karadžič čelí obviněním z válečných zločinů a genocidy. Skrýval se téměř třináct let a podle srbské vlády byl dopaden letos 21. července. - více o zatčení Radovana Karadžiče čtěte zde. Před haagským tribunálem se chce hájit sám. Zodpovídat se bude mimo jiné z obvinění z genocidy za masakr v Srebrenici v roce 1995, ze zločinů proti lidskosti či porušování válečných zákonů.

Všechny články ke Kauze Radovana Karadžiče

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video