Jaderné zařízení v Bušéhru

Jaderné zařízení v Bušéhru | foto: Profimedia.cz

Spojené státy zrazují Izrael od bombardování Íránu

  • 17
Spojené státy varují Izrael před leteckým útokem na íránská jaderná zařízení. Takový útok by podle USA poškodil jejich zájmy. Odmítly také izraelskou žádost o výzbroj, která by k takovému útoku posloužila. Uvedl to deník Haaretz.

Izraelská vláda podle deníku doufala, že americký prezident Bush dá zelenou útoku na Írán ještě předtím, než v lednu odejde z Bílého domu. Nyní to ale vypadá, že se Washington chce držet diplomatické cesty a spoléhat na účinnost tvrdších sankcí.

"Spojené státy teď nepovažují akci proti Íránu za vhodnou," potvrdil v armádním rádiu izraelský ministr obrany Ehud Barak. Američané také údajně nedali izraelským bombardérům povolení k přeletu přes Irák, údajně kvůli odporu vlády v Bagdádu.

Izrael považuje Írán za v současnosti největší strategickou hrozbu. Vadí mu íránský jaderný program i podpora radikálních skupin nejen na území Íránu. USA tento postoj sdílejí a nevylučují žádnou formu zásahu.

Haaretz také uvedl, že se Izrael obrátil na Washington s žádostí o doplnění arzenálu. O jakou výzbroj přesně šlo, list neuvádí. Zpráva ale říká, že USA nabídly vylepšení protiraketové obrany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video