Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 10. 2001 7:04

Spojenci útočí na Afghánistán - první víkend

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 12.10. | den následující - 15.10. |

22:59
Británie nesouhlasí se zařazením Kuby na americký seznam států podporujících terorismus. V Havaně to řekl britský představitel Brian Wilson. Ten Castrův režim pochválil za reakci na útoky z 11. září.
22:11
Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin se skrývá v jeskyni v afghánských horách spolu se 300 bojovníky osobní stráže a nikdy nemůže být chycen. Prohlásil to jeho 18letý syn Abdullah v rozhovoru pro britský nedělník Sunday Mirror. "Amerika s Británií mého otce nikdy nevystopují," řekl Abdullah v rozhovoru z pákistánského Péšaváru. "Zmizel v krajině - je prostě neviditelný." Afghánská země mého otce nikdy nevydá," řekl jeden z radikálových 42 dětí.
22:00
Třetí test na přítomnost antraxu v dopise z Malajsie u firmy Microsoft v nevadském městě Reno je pozitivní. Hlásí to agentura AP s odvoláním na vládu. Zatímco první test signalizoval přítomnost bakterie sněti slezinné, u druhého bylo oznámeno, že je negativní. Po třetím pozitivním testu bude obsah dopisu ještě předán k dalšímu zkoumání Centru pro kontrolu a prevenci nemocí, řekl guvernér Guinn. Ten zdůraznil, že žádná z osob, které přišly s dopisem do styku, nebyla pozitivně testována na antrax, ani neonemocněla. "Riziko pro veřejné zdraví je nízké, velmi nízké," tvrdí Guinn. Více.
21:30
Dvě bomby zasáhly okraj východoafghánského města Dželálábád, hlásí agentura Reuters.
21:15
Hasiči dekontaminují oblek kolegy.
21:04
Podle prvních testů neobsahovala obálka s bílým práškem, kterou obdržela zpravodajka listu The New York Times Judith Millerová, bakterie antraxu. První tři negativní výsledky ale ještě muí potvrdit další testy ve Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí. Millerová i třicet jejích kolegů ze zpravodajského sálu je v současné době testována, zda není nakažena bakterií sněti slezinné. Více.
20:48
Odesílatel dopisu v italském Janově, který obsahoval hrozbu teroristického útoku antraxem (snětí slezinnou) v podobě bílého prášku, se sám přiznal policii s tím, že šlo o žert. 34letý Orlando Francesco Calvi prý jen chtěl vylekat kolegu ze zaměstnání. "Netušil jsem, že to vyvolá takovou bouři," řekl muž, který byl vyslechnut a propuštěn. Pět lidí, kteří se dopisu dotkli bylo preventivně hospitalizováno a obsah dán na analýzu. Více.
20:23
Americké síly zaútočily v sedmi vlnách poblíž letiště u města Herát na západě Afghánistánu. Oznámila to agentura Afghan Islamic Press (AIP). Ta sídlí v Pákistánu a má blízko k Talibanu. více.
20:09
Americké letectvo zasáhlo vojenské cíle v okolí východoafghánského města Dželálábád. Oznámila to agentura Afghan Islamic Press (AIP). Ta sídlí v Pákistánu a má blízko k Talibanu. Bomby prý zasáhly pozice 1. brigády talibanské armády na východě města, ale i civilní obytné domy. "Obáváme se, že mnoho lidí bylo zraněno nebo zabito," řekl činitel Talibanu s tím, že šest zraněných bylo převezeno do nemocnice. Město bylo bombardováno ve chvíli, kdy se k němu blížila Talibanem zorganizovaná výprava zahraničních novinářů. Jejím cílem původně byla vesnice Kádam, kde tento týden při útocích údajně zahynulo na 160 lidí. Více.
19:54
Několik tisíc lidí demonstrovalo ve třech největších švédských městech Stockholmu, Göteborgu a Malmö proti náletům USA na cíle v Afghánistánu. Hlavními řečníky protestů byli zástupci Amnesty International a církve. Varovali před hrozící humanitární katastrofou v bombardovaném Afghánistánu.
19:51
Newyorský starosta Giuliani oznámil, že jeden ze dvou dopisů zaslaných do televizní stanice NBC byl pozitivně testován na antrax.
19:28
Podezření, že se atentátníci chystali 11. září použít k útoku na neznámý cíl v USA také letadlo kanadské letecké společnosti Air Canada, prověřuje nyní kanadská policie.
19:24
Nejvyšší vůdce afghánského vládního hnutí Taliban Muhammad Umar vyzval muslimy celého světa, že se musejí rozhodnout, zda budou podporovat Afghánistán nebo Spojené státy.
18:54
Pentagon přiznal, že americký letoun F/A-18 ráno omylem bombardoval obytnou čtvrť Kábulu. Bomba o hmotnosti 900 kg zabila podle Pentagonu čtyři lidi a osm zranila. Více.
18:45
Americké ozbrojené síly zahájily útok na afghánské město Džalalabád. Více.
18:11
Tisíce lidí demonstrovaly v Londýně a Glasgowě proti bombardování Afghánistánu. Vedle mírových aktivistů se pokojných demonstrací účastnilo mnoho muslimů.
18:10
Střelbu proti výtržníkům nařídil šéf nigerijské policie poté, co bylo při protiamerických demonstracích v největším severonigerijském městě Kano osm lidí zabito a desítky dalších utrpěly zranění.
17:47
Dvě ze tří bomb svržených během posledního útoku amerických letadel zasáhly kábulské letiště, které hoří a valí se z něj hustý dým.
17:41
Američané zahájili útok rovněž na pozice Talibanu v Kandaháru.
17:16
Americké letectvo zahájilo dnes večer nový nálet na Kábul, který je ponořen do tmy. Podle agentury AFP svědci informovali, že je slyšet přelétávající letadla a že se již ozvala silná exploze.
17:05
Americký letoun v noci z pátku na sobotu omylem bombardoval obytnou část předměstí Kábulu. Devítisetkilogramová bomba měla podle informací z Pentagonu původně zasáhnout vojenský cíl Talibanu.
16:57
Desetitisíce lidí dnes demonstrovaly zejména v Berlíně a ve Stuttgartu proti americkým vojenským operacím v Afghánistánu. Průzkumy veřejného mínění nicméně ukazují, že většina Němců zásahy podporuje.
16:47
Švédská tajná policie identifikovala 15 osob, které žijí ve Švédsku a jsou přímo napojeny na bin Ládinovu teroristickou organizaci Al-Kajda a na další teroristické uskupení Hizballáh.
16:21
Balíčky s humanitární pomocí shazované z letadel pro oběti bombardování lze podle agentury Reuters koupit na afghánských tržištích.
16:10
Indonéský viceprezident Hamzah Haz dnes vyzval Spojené státy, aby zastavily nálety na Afghánistán. Hazův postoj je v rozporu se stanoviskem indonéské prezidentky Megawati Sukarnoputriové.
16:06
Britský premiér Tony Blair žádá v dnešním vydání palestinských novin Al-Quds, aby Palestinci odmítli extrémní formu islámu praktikovanou Usámou bin Ládinem.
15:46
V západoněmeckém městě Mohuči byl v sídle jednoho listu nalezen podezřelý dopis s bílým práškem a čtyři zaměstnanci byli dáni kvůli případné infekci do karantény.
15:43
Proces s osmi cizinci, kteří jsou obžalováni z šíření křesťanství, byl dnes k Kábulu obnoven a vzápětí odročen, neboť advokát svoji řeč neměl připravenu v některém z místních jazyků.
14:42
Zaměstnanec studia Sony Pictures v kalifornském městě Culver City byl hospitalizován poté, co otevřel dopis a na ruce se mu vysypal bílý prášek, který mohl být napuštěn bakteriemi sněti slezinné. Experti obsah obálky zkoumají.
14:12
Ministr zahraničí exilové afghánské vlády Abdalláh Abdalláh tvrdí, že šest dní spojeneckých útoků paralyzovalo talibanské síly tak, že nejsou schopny protiofenzívy. "V posledním týdnu nebyla žádná protiofenzíva Talibanu. To jasně ukazuje, že nemá sílu bojovat," řekl Abdalláh, který je reprezentantem Severního spojenectví, jež válčí proti Talibanu řadu let.