Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 18. 10. 2001 23:25

Spojenci útočí na Afghánistán - čtvrtek 18. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 17.10. | den následující - 19.10. |

17:55
Afghánci sledují kráter na jedné z hlavních ulic Kábulu
17:32
Pracovníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost prověřili stovky podezřelých poštovních zásilek, které by mohly obsahovat antrax. Žádná ale nebyla nebezpečná. Řekl to mluvčí SÚJB Pavel Pittermann. Více.
17:22
Ničení podezřelých zásilek tak, jak to požadují odborníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, by podle ministra vnitra Stanislava Grosse mohlo komplikovat vyšetřování. "Kdyby se ukázalo, že některá zásilka byla pozitivní na nějakou nebezpečnou látku..., tak to je podle českého práva trestný čin, který může být potrestán až výjimečným trestem doživotí. Takže samozřejmě pro takový případ musí být důkazy zachovány," uvedl ministr. Podezřelé zásilky, které by mohly obsahovat bakterie antraxu, by se měly podle odborníků SÚJB ve valné většině bez další analýzy ničit, kontrolovat by se měly jen vytipované zásilky.
16:56
Newyorský soud poslal na doživotí 28letého Tanzánce Mohameda za přímou účast na bombovém útoku na americkou ambasádu v Africe v roce 1998. Na trest čekají ještě tři obžalovaní.
16:40
Americká vláda vypsala odměnu 1 milion dolarů za informace, které povedou k odhalení pachatelů, kteří rozesílají dopisy se snětí slezinnou. Řekl to šéf FBI Robert Mueller. Podrobnosti
15:59
Ve východních Čechách je v souvislosti s rozesíláním podezřelých dopisů a anonymních telefonátů vyšetřován širší okruh lidí. Nikdo ale zatím nebyl ze šíření poplašné zprávy obviněn. Východočeská policie se k případu zatím odmítá vyjádřit. - více
15:45
Zaměstnanec americké televize CBS-TV News má pozitivní test na antrax. V USA je to už třetí velká televizní stanice, která hlásí případ sněti slezinné. Více
15:33
Podle ministra zahraničí Talibanu by měly zahraniční humanitární pomoc přerozdělovat talibanské úřady kvůli bezpečnosti. V rozhovoru pro televizi Al-Džazíra dále řekl, že Afghánistán je obětí barbarských útoků a vnucené války.
14:57
Hasiči zajistili podezřelou obálku, která dorazila do podatelny MF DNES. "Obálku odvezeme do chemické laboratoře. Výsledky budeme znát do jednoho či dvou dnů," řekl jeden z hasičů. "Dnes jsme vyjížděli k podobným případům už přibližně dvacekrát," řekl iDNES jeho kolega. - Podívejte se na fotografie
14:45
Do redakce MF DNES v Praze dorazili hasiči, aby prozkoumali podezřelou obálku, která se dostala do podatelny. Jedná se o dopis adresovaný šéfredaktorovi MF DNES, v němž jsou papíry. Adresa je napsaná strojem a na druhé straně listu je upozornění: "Tento dopis je zcela bezpečný, bez obav!". - Podívejte se na fotografie
14:29
Jihokorejští vojáci nakládají na letišti pomoc.
14:02
Americké letouny, které od časného rána bombardují Kábul, zasáhly skladiště munice. Sedm kolemjdoucích bylo zabito, hlásí svědek.
13:56
Od 1.1. 2003 bude v ČR platit společné telefonní číslo pro integrovaný záchranný systém - 112. Číslo bude platit pro záchranáře i hasiče; ještě se musí schválit, zda se bude vztahovat i na policii.
13:47
Saúdskoarabská vláda důrazně varovala sympatizanty bin Ládina mezi obyvateli svého království. "Nezapomínejte, že ti, kdo se nacházejí v jeskyních a v úkrytech, upoutali pozornost na vaši zemi. Naneštěstí jsou počítáni mezi muslimy, islám se ale od nich distancuje," řekl ministr vnitra Najíf v narážce na bin Ládina a jeho bojovníky, kteří mají útočiště v Afghánistánu.
13:12
Británie zveřejnila pokyny pro boj s dalšími možnými biologickými zbraněmi teroristů, mezi něž zahrnula mor, neštovice a botulismus. Policie zároveň vydala vážné varování, že se bude snažit dopadnout "vtipálky" odpovědné za plané poplachy a pohnat je před soud, kde jim hrozí až sedm let vězení.
13:12
Palestinská samospráva odmítla ultimátum, které jí dal Izrael k dopadení a vydání vrahů ministra Zeeviho. Oznámila to agentura AFP, která citovala palestinského ministra informací Rabbúa.
12:49
Letouny z americké letadlové lodi Carl Vinson shodily na různé cíle v Afghánistánu od 7. října celkem 136 tisíc kilogramů bomb. "Je to neuvěřitelné množství," řekl kontradmirál Zelibor. Carl Vinson je jednou ze čtyř amerických lodí operujících u Afghánistánu.
12:46
Představitel Saúdské Arábie přiznal, že mnoho občanů království prodalo do ciziny své cestovní doklady, z nichž některé byly použity v síti mezinárodního zločinu.
12:37
Bezpečnost uzavřela ve francouzském parlamentu místnost s došlou poštou poté, byla zajištěna obálka s podezřelým bílým práškem. Ve Francii se zatím objevilo na 40 hrozeb antraxu, žádná z nich se však nepotvrdila.
12:37
Vyslanec Talibanu v Pákistánu Abdas Salám Zaíf oznámil, že při amerických útocích v Afghánistánu bylo dosud zabito nejméně 400 lidí. Zároveň vyzval humanitární organizace k vyslání pomoci. "Každý den jsou kvůli nedostatku zmařeny lidské životy," řekl.
12:19
Americká letadla neshazují na Afghánistán jen bomby, ale i potraviny. Balíčky humanitární pomoci se podle britského listu The Time staly předmětem nejprve zvědavosti a poté hádek a tahanic místních obyvatel. Vesničané a uprchlíci se předháněli, kdo ukořistí nejvíc plastikových balíčků. Když se o nich dozvěděli vojáci z fronty přispěchali s náklaďákem. Vypukly spory. Některé rodiny se usadily na haldách potravin, aby je střežily před zloději. Více
12:08
V souvislosti s výskytem antraxu v USA a panikou, která se šíří po celém světě, se experti snaží vysledovat, odkud by toto zákeřné onemocnění ještě mohlo udeřit. Jednou z horkých stop jsou i země bývalého Sovětského svazu, který kdysi ve svých biologických laboratořích produkoval stovky tun bakterií sněti slezinné. Ještě v roce 1992, po rozpadu komunistického impéria, pracovalo v programu výroby biologických zbraní až 70 tisíc lidí, píše AP. Antrax z Ruska je hrozbou
11:35
Americká letadla dnes podnikla další nálet na Kábul. Svědci hlásili, že na východní část města dopadly čtyři pumy. Útok na afghánskou metropoli začal krátce před 12:00 místního času (9:30 SELČ) po šestihodinové přestávce, která následovala po několika vlnách nočních náletů. Taliban tvrdí, že noční bombardování si vyžádalo nejméně 40 mrtvých civilistů.
11:22
"Pivní den" na americké letadlové lodi Carl Vinson byl odložen. Důvod? Pokračují letecké útoky na Afghánistán. Na tuto středu se více než 5000 námořníků neskonale těšilo. Po 45 "suchých" dnech na moři si měli dát oddech u hromady dobře vychlazeného piva. Místo toho pokračují již 12. den v nepřetržité řadě náletů na základny Al-Kajda a na vojenská zařízení Talibanu. Tradiční pivní slavnost byla proto odložena na neurčito. Rozkaz zní: Pivo zatím nebude
Mexická lékárna
11:02
Tři pacienty, kteří jsou v liberecké nemocnici kvůli podezření na antrax, lékaři během dopoledne propustí domů. "Rozhodl o tom dnes ráno krajský hygienik," řekl Jan Slánský z tiskového oddělení liberecké nemocnice. Všichni přišli v pondělí do styku s podezřelou zásilkou. - více
10:48
Pokud se spojencům podaří svrhnout režim Talibanu, sehraje při budování nového režimu a hospodářství v Afghánistánu významnou rolli Turecko. Řekl to britský ministr zahraničí Jack Straw s tím, že Turecko má nejen rozsáhlou znalost problematiky regionu, ale i úzké vztahy s mnohými středoasijskými zeměmi. Turecko je zároveň jedinou zemí NATO s převážně muslimskými obyvateli.
10:45
Případná vojenská operace mimo Afghánistán by nyní vážně ohrozila jednotu mezinárodní koalice vytvořené Spojenými státy, hlavně kdyby nebyly jasné důkazy pro zdůvodnění takové operace. Řekl to vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javier Solana pro belgický deník La Libre Belgique. Solana nezavrhl možnost zaútočit na Irák, ale opakovaně zdůraznil, že by musely být naprosto jasné důkazy o tom, že tato země byla zapletena do útoků 11. září.
10:43
Keňský ministr zdravotnictví oznámil, že dopis, který byl adresovaný jednomu nejmenovanému obchodníkovi ve městě Nyeri asi 120 km severně od Nairobi, obsahoval antrax.
10:32
Na speciální telefonní linku 0841 111120, kterou policie a hasiči zřídili kvůli podezřelým zásilkám, volají lidé v podstatě nepřetržitě. "Je to jeden telefon za druhým. Pouze v noci to nebylo tak intenzivní," řekl iDNES operátor.