Rakouský kancléř Sebastian Kurz uspořádal videokonferenci s lídry zemí, které relativně úspěšně zvládly epidemii covid-19. (24. dubna 2020) | foto: Reuters

Španělsko má nejmíň nových obětí za měsíc, Kurz svolal lídry úspěšných zemí

  • 60
S nemocí covid-19 zemřelo na světě podle americké Univerzity Johnse Hopkinse již více než 190 tisíc lidí. Například silně zasažené Španělsko však již registruje pokles denního počtu obětí, za poslední den hlásí 367 úmrtí, což je nejméně za měsíc. Rakouský kancléř Sebastian Kurz uspořádal videokonferenci s protějšky z dalších šesti zemí, které jsou úspěšné v boji proti koronaviru.

Španělsko registruje za poslední den nejméně úmrtí s covid-19 za předchozí měsíc, informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví. Celkem se od února ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, potvrdilo 219 764 případů nákazy, z toho 22 524 lidí zemřelo a 92 355 se uzdravilo.

„Je to nejnižší údaj za posledních mnoho týdnů,“ řekl v pátek na tiskové konferenci šéf úřadu pro nouzové situace Fernando Simón z ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí za den je ve srovnání s dřívějšími údaji nejnižší od 21. března, kdy bylo oznámeno 324 úmrtí. Už od neděle se počet úmrtí nakažených koronavirem za den pohyboval od čtyř set do čtvrtečních 440.

Koronavirus ve světě

Chovatel Steven Busulwa z ugandského Střediska ochrany přírody v Entebbe prchá...
Lékař zkoumá indického studenta z Rádžasthánu. (23. dubna 2020)
Turecká čestná stráž pochoduje před mauzoleem Mustafa Kemala Ataturka v Ankaře...

Deník El País uvedl, že počet uzdravených za den je v pátek poprvé vyšší než počet nových případů nákazy, je to ale pouze ve srovnání s pozitivními testy meotodou PCR, kterých je 2 796. Celkem za den přibylo 6 740 nakažených, což je více, než bylo oznámeno ve čtvrtek, kdy jich úřady registrovaly 4 635. Uzdravených v pátek podle El País přibylo 3 105, ve čtvrtek to bylo 3 335.

Pozitivní vývoj hlásí i Itálie. Za poslední den zemřelo 420 pacientů s koronavirem, což je nejnižší denní bilance od 19. března. Celkem má Itálie téměř 26 000 obětí nemoci covid-19. Počet infikovaných vzrostl o 3021, tedy více, než ve čtvrtek.

Nicméně, už pátý den v řadě klesá počet lidí, kteří jsou aktuálně nakažení - nyní jich je 106 527. Neustále se snižuje i počet kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče - od čtvrtka jich ubyla téměř stovka a k dnešnímu dni je jich 2 173. Počet uzdravených z nemoci covid-19 se zvýšil ze čtvrtečních 57 76 na 60 498.

Situace se zvolna zlepšuje i v nejhůře zasaženém severoitalském regionu Lombardii. Tam se za posledních 24 hodin zvýšil počet úmrtí na koronavirus o 166 na 13 106. O den dříve hlásil region 200 obětí. V tamních nemocnicích se postupně uvolňují lůžka na běžných odděleních i jednotkách intenzivní péče - za poslední den bylo do domácího ošetření propuštěno přes 400 pacientů.

Maďarsko rozvolní opatření

Dobré zprávy hlásí i Maďarsko. Premiér Viktor Orbán v pátek v rozhlase potvrdil, že země od května uvolní plošné omezení volného pohybu osob. O brzkém zmírnění některých opatření premiér hovořil již na začátku týdne. Zemi rovněž podle Orbána očekává rychlé oživení ekonomiky, informovala agentura MTI.

Místo plošné karantény se nově budou omezení vztahovat zejména na seniory, chronicky nemocné a obyvatele velkých měst, kteří jsou nejvíc vystaveni riziku nákazy, uvedl Orbán. Vláda nyní připravuje nařízení, jimiž se tyto skupiny budou po příštím víkendu řídit.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Maďarsko by se pak nadále mělo dát cestou sousedního Rakouska, které v následujících týdnech hodlá otevřít školy, podniky či bary, dodal Orbán.

Omezení volného pohybu osob v Maďarsku platí už měsíc, kvůli krizi přišly o práci desítky tisíc lidí. Znovuvytvoření těchto pracovních míst považuje Orbán za nejdůležitější krok plánu na nastartování ekonomiky.

„Nejsem jeden z nejoptimističtějších lidí, ale také nejsem pesimista. Očekávám rychlé zotavení,“ uvedl premiér k ekonomické krizi.

V Maďarsku, jež má 9,8 milionu obyvatel, je nyní nákaza koronavirem evidována u 2 383 lidí. Ve čtvrtek to bylo podle statistik serveru koronavirus.gov.hu o 99 méně, tedy 2 284. Z celkového počtu nakažených zemřelo v Maďarsku 250 lidí, 401 se naopak vyléčilo.

V Polsku více nových případů, na Slovensku méně

V Polsku oproti čtvrtku vzrostl počet nově potvrzených případů, nákaza se nově potvrdila u 248 lidí. V zemi s 38 miliony obyvatel je nyní 10 759 nakažených. Zemřelo dalších devět lidí s nemocí covid-19, čímž celková bilance obětí vzrostla na 463. Předchozí den to bylo 177.

Slovensko naopak v pátek oznámilo, že se nákaza prokázala u dalších 35 lidí. Jedná se o výrazný pokles oproti 81 zjištěným infekcím o den dříve, kdy však země vykonala rekordní počet testů.

Na Slovensku rovněž zemřeli dva pacienti s koronavirem, od počátku epidemie v zemi je zde celkem 17 obětí.

Nejvíc nových případů infekce přibylo v Trenčínském kraji. Dohromady je v pětimilionové zemi 1 360 infikovaných, 355 pacientů se dosud vyléčilo. S chorobou covid-19 nebo s podezřením na toto onemocnění bylo na Slovensku ve středu hospitalizováno 265 pacientů.

V Německu počet potvrzených úmrtí po nákaze koronavirem stoup za uplynulých 24 hodin o 227. Nakažených přibylo 2 337, což je oproti předchozím dnům mírný pokles vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

Nejnovější přírůstek v počtu nakažených představuje pokles po třídenním nárůstu, napsala agentura Reuters. Dosud se v Německu potvrdilo 150 383 případů infekce a 5 321 lidí s koronavirem zemřelo. Německo už začalo rozvolňovat restriktivní opatření přijatá v souvislosti s pandemií. Otevřely se některé menší obchody, počítá se i s postupným otevíráním škol.

V Rakousku se postupně obnoví výuka

Kurz svolal videokonferenci s lídry zemí zvládajících nákazu

Videokonference se zúčastnili šéfové vlád Česka, Rakouska, Austrálie, Nového Zélandu, Dánska, Izraele a Řecka. Kancléř rovněž naznačil, že skupina by ještě mohla být rozšířena. Podle Kurze jde o země, které "podobně jako my reagovaly včas a intenzivně, a tím prošly krizí lépe než jiní".

Podle Kurze se mluvilo mimo jiné o tom, "jak nejlépe dostat země nahoru, opět oživit ekonomiku a zároveň udržet vir pod kontrolou". Také bylo dohodnuto setkání zástupců odpovědných za výzkum ve Vídni. Cílem je spolupráce těchto zemí na vývoji očkovací látky a léků i na výrobě ochranných prostředků. Spolupráce má vést k větší soběstačnosti menších států a jejich nezávislosti na supervelmocích.

Sousední Rakousko nadále pokračuje v trendu jen mírných nárůstů počtu případů nákazy koronavirem. Za posledních 24 hodin se v něm nemocí covid-19 nakazilo 69 lidí, dohromady 15 071. Počet úmrtí lidí s koronavirem SARS-CoV-2 se zvýšil na 530, což je o osm více, než rakouské ministerstvo zdravotnictví uvádělo ve čtvrtek dopoledne.

Rakouské úřady v pátek oznámily také podmínky, za nichž bude v květnu a červnu obnovena výuka. Třídy budou rozděleny na poloviny, které budou do školy chodit v jiné dny.

Aktivně nyní nemoc covid-19 v Rakousku prodělává 2 786 lidí. Už 11 872 nakažených se v Rakousku z nemoci vyléčilo. Ze 651 aktuálně hospitalizovaných pacientů je nyní 156 na jednotkách intenzivní péče. Tyto počty stále klesají.

Rakousko se řadí mezi země, kterým se zatím podařilo koronavirovou nákazu do značné míry zadržet. Kancléř Sebastian Kurz se v pátek prostřednictvím videokonference spojil s protějšky ze zemí, které jsou na tom podobně, tedy i s českým premiérem Andrejem Babišem.

Rakouský ministr školství Heinz Fassmann oznámil, že třídy budou rozděleny na poloviny. Jedna polovina půjde do školy od pondělí do středy, druhá ve čtvrtek a pátek a následující týden si to zase vymění. Mimo učebny bude ve školách platit povinnost nosit roušky. Odpadne tělocvik a hudební výchova.

21. dubna 2020

V Rusku výrazně vzrostl počet nakažených

V Rusku se znovu výrazně zvýšil počet infikovaných, koronavirem se za posledních 24 hodin nakazilo víc než 5 800 lidí. Podle sdělení operativního štábu boje s nákazou je v zemi téměř 69 tisíc nakažených. V předchozích třech dnech se přitom denní nárůst infikovaných snižoval z 5 600 na zhruba 4 800.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Zdravotníci od čtvrtka evidují 60 nových úmrtí, celkový počet obětí epidemie je v zemi se 146 miliony obyvatel 615, uvedla s odvoláním na statistiku ministerstva zdravotnictví agentura TASS.

V Moskvě, která zůstává hlavním epicentrem, je k pátku nosičem viru téměř 37 tisíc lidí, tedy víc než polovina případů v celém Rusku. Od čtvrtka v metropoli přibylo kolem 3 000 nových případů. Téměř polovina nakažených má velmi slabé nebo žádné příznaky, uvedla ruská agentura. Z nemoci covid-19 se uzdravilo zatím 2 700 Moskvanů.

Na koronavirus zemře brzy více Američanů než za celou válku ve Vietnamu, predikuje CNN

Komplikacím doprovázejícím nákazu koronavirem podlehlo ve Spojených státech již přes 50 000 lidí. Uvádí to aktuální bilance americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii nemoci covid-19 sleduje celosvětově. Koronavirus se podle JHU dosud prokázal u více než 870 000 obyvatel USA. 

Více než 50 000 obětí pandemie v USA eviduje také agentura Reuters, která si vede vlastní propočet. Reuters napsal, že z 25 000 mrtvých vzrostla bilance na dvojnásobek za deset dní a že v přepočtu na den umírá v USA s nemocí covid-19 v tomto měsíci 2000 lidí. 

Televize CNN v pátečním komentáři uvedla, že ačkoli se předpokládá, že v USA se situace začíná zlepšovat, zemřou ještě další desítky tisíc lidí. CNN předpokládá, že koronavirus do příštího týdne zabije více než 58 000 Američanů, což překoná americký počet obětí války ve Vietnamu. CNN dodala, že zapojení USA do bojů ve Vietnamu trvalo v 60. a 70. letech minulého století zhruba deset let. První oběť infekce USA oznámily koncem února.

Reuters k nemoci covid-19 napsal, že podle bilance amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) si infekce vyžádala více mrtvých než sedm z devíti posledních chřipkových sezon. CDC za nejtragičtější označuje chřipku v letech 2017 až 2018, při které v USA zemřelo odhadem 61 000 lidí.

Francouzská vláda chce občanům zajistit látkové roušky

Francie hodlá v souvislosti s plánovaným uvolňováním karanténních opatření zajistit distribuci látkových roušek na více použití pro svoje občany. Vláda čelí kritice zdravotnických expertů a opozice za to, že podle ní často mění postoj ohledně toho, zda, kdy a kde by měli občané roušky nosit. Prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek řekl, že nošení roušek je jen doporučené, ale že pravděpodobně bude povinné ve veřejné dopravě po ukončení karantény. 

Francie s asi 67 miliony obyvatel je jednou z nejhůře zasažených zemí na světě. Komplikacím spojeným s covid-19 tam podlehlo již 21 889 lidí, přičemž koronavirus se potvrdil u téměř 160 000 pacientů.

Británie má největší nárůst nakažených za týden

Ve Velké Británii zemřelo na následky nemoci covid-19 za posledních 24 hodin dalších 684 lidí. Jedná se o mírný nárůst oproti číslům hlášeným ve čtvrtek, zároveň je to však jeden z nejnižších údajů od 6. dubna. Nově nakažených evidují úřady 5386, což je nejvyšší denní počet za tento týden. Od začátku pandemie země nyní eviduje již více než 19 500 zemřelých, koronavirus se tam prokázal u 143 464 pacientů.

V Belgii zemřelo za posledních 24 hodin dalších 189 lidí s nemocí covid-19. Od počátku epidemie země eviduje již 6679 mrtvých. Celkem se v Belgii již potvrdilo 44.293 případů nákazy virem SARS-CoV-2.

V Nizozemsku za 24 hodin přibylo 112 zemřelých s covid-19, a celková bilance tak činí 4289 mrtvých. Nákaza koronavirem se potvrdila u 36 535 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video