Medvěd | foto: Profimedia.cz

Obliba medvědí turistiky ve Španělsku roste, bezpečnost zajistí i GPS obojky

  • 0
Severošpanělský region Asturie představil nový projekt, pomocí kterého chce předcházet nebezpečným incidentům s medvědy. Projekt využívá sledování medvědů pomocí GPS, záchytné pasti nebo speciální kontejnery na odpadky. Národní park Somiedo je kvůli výskytu medvědů oblíbeným cílem turistů a medvědí turistiku v Kantaberském pohoří zprostředkovává na tucet firem.

„Trvalo nám mnoho let, než jsme lidi přesvědčili, že medvěd pro ně nemusí být nebezpečný, když se dodržují určitá pravidla,“ uvedl Guillermo Palomero z nadace pro medvědy hnědé (FOP), která kvůli tomu natočila i instruktážní video pro milovníky přírody. K úspěchu jejich kampaně přispěla i skutečnost, že medvědí turistika přináší peníze do místního rozpočtu a také vytváří pracovní místa.

Podle ministerstva cestovního ruchu regionu Asturie nabízí pozorování medvědů tucet firem, třetina z nich v oblasti Somiedo. „Otevřeli jsme v roce 2015 a od té doby nám objednávky na pozorování medvědů vzrostly čtyřikrát,“ popsal Jorge Jáuregui z firmy Somiedo Experience.

Češi zastřelili na Slovensku medvěda. Rozporcované zvíře našla policie v autě

Rovněž majitel hotelu Castillo del Alba si medvědí turistiku pochvaluje. „Přicházejí lidé z celé Evropy a ptají se nás na nejlepší místa, odkud medvědy pozorovat,“ řekl deníku El País Noe Álvarez. Také prodavači suvenýrů využívají motiv medvěda hnědého, radost dělají turisté i několika restauracím v této obci se zhruba tisícovkou obyvatel.

V Kantaberském pohoří žilo ještě před čtyřmi dekádami asi 60 medvědů, nyní jich tam je na 370. S nárůstem medvědí populace roste i pravděpodobnost střetu s člověkem, pokud se medvěd cítí v ohrožení. Minimalizovat takové situace se snaží asturské úřady spolu s nadací FOP a vědci z univerzity v Oviedu.

„První fáze spočívá v nalákání medvěda do speciální pasti, což ale může trvat den, nebo několik měsíců,“ popsal Pedro García-Rovés, který se na projektu podílí. Odchyceného medvěda veterináři uspí, odeberou mu krev, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav, a dají mu obojek s GPS. Ten umožní sledovat jeho pohyb a upozornit strážce, pokud se přibližuje k vesnici.

Medvěd vyrazil do pekárny. Sežral 60 dortíků a utekl

Další fáze nazvaná „podmíněná averze“ spočívá ve vypěstování podmíněné nelibosti medvěda ke zdroji potravy například v popelnicích. V okamžiku, kdy medvěd začne jíst, vystřelí na něj strážci gumový projektil, který není smrtelný, ale má zvíře polekat tak, aby se už na místo nevrátilo.

V obcích národního parku Somiedo se také kvůli medvědům instalují například elektrické ploty kolem úlů, nebo speciální popelnice na odpadky, které by měl dokázat otevřít jen člověk, a nikoli medvěd. „Protimedvědí kontejnery jsou zatím pilotní projekt,“ řekl ředitel parku Luis Fernando Alonso.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video