Kamenný reliéf znázorňující Židy s prasetem na fasádě evangelického zámeckého...

Kamenný reliéf znázorňující Židy s prasetem na fasádě evangelického zámeckého kostela v německém Wittenbergu. Památka je zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO. | foto: Profimedia.cz

Židé v obscénním kontaktu se sviní. Výzdoba kostela v Německu míří k soudu

  • 181
Soud v německém Sasku-Anhaltsku nyní řeší poměrně kuriózní stížnost. Obvinění z antisemitismu tam podal jeden z členů židovské obce, kterému se nelíbí výzdoba evangelického zámeckého kostela ve Wittenbergu. Zachycuje totiž Židy v těsném kontaktu s prasetem, které je v judaismu považováno za nečisté.

O kauze informoval server Spiegel Online. Stěžovatel nyní žádá, aby byl kamenný reliéf z památky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO odstraněn. Středověký antisemitský reliéf na kostele ve městě, ve kterém působil v 16. století reformátor Martin Luther, je už dlouho předmětem debat a sporů. Zobrazuje samici prasete, které kouká pod ocas rabín a další Židé jí pijí ze struků.

Muž protestující proti reliéfu Židů s prasnicí na fasádě wittembergského evangelického kostela.

Podobným reliéfům se v dějinách umění říká Judensau, tedy česky židova či židovská svině, a kromě Wittenbergu se vyskytují také na jiných kostelech, především v dalších německých městech, jako jsou Regensburg (Řezno), Magdeburg či Norimberk. 

Žalobu na evangelickou obec ve Wittenbergu, která městský kostel spravuje, podal muž z Bonnu. Považuje reliéf za urážlivý a požaduje, aby byla antisemitská karikatura z kostela sejmuta. Podle serveru Spiegel Online se soud ve městě Dessau-Rosslau bude muset nyní vypořádat s otázkou, jakou ochranu si reliéf zaslouží.

Debata, kterou podání žaloby ve Wittenbergu vyvolalo, není na toto téma zdaleka první. Už od roku 1988 je proto v zemi před reliéfem zapuštěna pamětní deska, která měla přispět k usmíření. Umístěna byla před kostel z iniciativy skupiny křesťanů, k nimž patřil i současný premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff.

Ten se sám v minulosti přimlouval za to, aby antisemitská plastika zůstala na svém místě. „Pokud ji odstraníme, nebude nám už nic připomínat, abychom se postavili svým dějinám,“ řekl.

Kdy soud ve věci vynese rozsudek, zatím není jasné. Svědky si žádné nepředvolal, informovala Spiegel Online.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video