Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy v černém a zákaz filmů. O co jde milicím Šabáb v Africkém rohu?

  14:59
Somálské milice Šabáb byly až do soboty západnímu světu téměř neznámé. Po útocích v obchodním centru v keňském Nairobi se to však zřejmě změní. Kde se milice Šabáb vzaly a jaká byla jejich cesta až k útoku v Keni?
Členové somálských milicí Šabáb na archivním snímku z roku 2008.

Členové somálských milicí Šabáb na archivním snímku z roku 2008. | foto: AP

1 Kde a jak se zrodily milice Šabáb?

Kořeny hnutí Šabáb (arabsky mládí, pozn. red.) sahají až do konce 90. let, kdy se v anarchii zmítaném Somálsku zrodilo jako vojenská součást islamistického Svazu islámských soudů (ICU). Ten do konce roku 2006 ovládl značnou část této východoafrické země. ICU ale o moc přišel, když do této východoafrické země koncem roku 2006 vstoupily etiopské jednotky bojující na straně vládních sil a islamisty vytlačily.

Po rozpadu ICU hnutí Šabáb nepřestalo bojovat za vytvoření islámského státu a postupně se stalo nejsilnějším odpůrcem tehdejší dočasné somálské vlády. Do roku 2011 hnutí ovládalo na 80 procent somálského území včetně většiny metropole Mogadiša. Během posledních dvou let je však jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt, loni v září ztratilo hnutí Šabáb poslední velké sídlo, přístav Kismayo na jihu země (více čtěte zde). Nyní tak mají stoupenci tohoto hnutí vliv zejména ve venkovských oblastech.

2 Jaký je cíl milicí Šabáb?

Hlavním cílem hnutí Šabáb je vytvoření islámského státu v takzvaném Africkém rohu. Na jím ovládaném území prosazuje striktní výklad práva šaría. Potírá "západní mravy" včetně promítaní filmů nebo provozování hudby, muži mají nosit plnovous a ženy nemohou opustit domovy bez předepsaného černého oděvu a bez doprovodu.

Lidi, kteří se protiví nařízením, trestá Šabáb bičováním nebo kamenováním. Výjimkou není ani stínání rukou při usvědčení z krádeže, píše server washingtonpost.com.

3 Kdo za Šabáb bojuje?

Informace o počtu bojovníků hlásících se k Šabábu se různí. Některé zdroje uvádějí jen neurčité číslo několik tisíc. Podle jiných bojuje za Šabáb asi pět tisíc lidí, z toho tisícovka pochází ze zahraničí. Šabáb působí také v USA, odkud často odcházejí mladí muslimové, aby se připojili k bojům v Somálsku.

Federální úřady už v roce 2008 varovaly, že jen z amerického Minneapolisu, kde žije početná komunita Somálců, odešly do boje desítky mladých lidí. Z napojení na Šabáb je podezřelý třeba Michael Adebolajo, který se letos v květnu podílel na brutální vraždě britského vojáka v Londýně (více o útoku zde).

Rekruti Šabábu musí projít tak zvaným procesem resocializace. Ten se zaměřuje i na sirotky nebo odložené děti z islámských škol.

Současným vůdcem Šabábu je Mohamed Mukhtar Abdirahman. Organizace má pak několik dalších vůdců, kteří mají na starosti menší geografické regiony domovského Somálska.

4 Jak jsou milice Šabáb financovány?

Před tím, než na sklonku roku 2006 do Somálska vstoupily zahraniční vojenské jednotky, pravidelný příjem Šábábu pocházel hlavně z daní, poplatků a cla vybíraného v přístavech a na letištích. Nezanedbatelnou část rozpočtu této organizace pak tvořily také "příspěvky lidu na džihád", jak v dobovém rozhovoru uváděli vůdci Šabábu.

Ještě v roce 2011 Organizace spojených národů odhadovala, že roční příjem milicí se pohybuje v rozmezí 70 až 100 milionů dolarů (1,3 až 1,9 miliardy korun). Po vytlačení z hlavního města Somálska Mogadišu nyní Šabáb spoléhá pouze na pomoc z afrického státu Eritrea.

5 Je milice Šabáb napojena na al-Káidu?

Vůdce Šabábu Mohamed Mukhtar Abdirahman v únoru roku 2012 oznámil, že jeho milice navázaly spolupráci s teroristickou organizací al-Káida a spouští "globální teroristické hnutí". Al-Káida navíc už v roce 2002 zaútočila na Izraelci vlastněný rezort v somálské Mombase a pokusila se také realizovat útok na letoun přepravující izraelské turisty. Americké tajné služby pak uvádějí, že Somálsko poskytlo úkryt strůjcům bombových útoků na americké ambasády v Keni a Tanzánii v roce 1998.

6 Proč milice Šabáb zaútočily v Keni?

Již před dvěma lety vedení této organizace varovalo keňskou vládu, že zaplatí za vyslání svých vojáků do Somálska v roce 2011. Keňa hrála v tehdejším potlačení Šabábu jednu z největších rolí. Sobotní útoky na obchodní centrum v keňském Nairobi tak mohou být splněním dávných slibů extremistů (více o útoku v Nairobi čtěte zde).

Spekuluje se také o tom, že za útokem může stát osobní msta Britky Samanthy Lewthwaitové, jedné ze zahraničních členek Šabábu. Lewthwaitová se podle některých ohlasů mstila za dopadení londýnského rodáka Jermainea Granta. S ním údajně plánovala provést pumové útoky v keňských přímořských letoviscích. Policie však dopadla dvojici v jejich bytě v Mombase v prosinci 2011.

Jednatřicetiletý Grant měl být od pondělka souzen v Mombase, ale proces byl odložen kvůli incidentu v Nairobi, který svým načasováním zřejmě s chystaným procesem souvisí.

Keňa zažila útok somálských teroristů:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...