Socha svobody přivítá opět turisty

  • 3
Newyorskou Sochu svobody navštíví první turisté 3. srpna, kdy se opět zpřístupní veřejnosti. Symbolickou památku i celý ostrov Liberty Island uzavřeli představitelé města po teroristických útocích 11. září 2001.

Návštěvníci se ale tentokrát z bezpečnostních důvodů nedostanou až na vyhlídku v koruně proslulé památky.

Ostrov Liberty Island v newyorském přístavu, na němž socha stojí, zpřístupnili radní tři měsíce po teroristických útocích. Socha samotná však byla dosud zavřená, protože newyorská radnice vylepšovala zabezpečení památky. To přišlo na konečných sedm milionů dolarů.

Turisté se nedostanou výš než po kotníky, odkud si skrze skleněný strop budou moci prohlédnout interiér sochy.

V těchto prostorách bude i muzeum Sochy svobody s původní pochodní, kterou vyměnila replika při stém výročí otevření sochy v roce 1986.

Podle tamních úřadů budou návštěvníci také vůbec poprvé potřebovat rezervaci k prohlídce na určitou dobu. Úřady se tak snaží předejít dlouhým frontám, které návštěvu 45 metrů vysoké sochy tradičně provázely.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video