Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že už po vypršení svého mandátu...

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že už po vypršení svého mandátu nebude znovu kandidovat. (20. června 2023) | foto: Profimedia.cz

Čaputová žaluje Fica za urážky a lži. Expremiér stupňuje šikanu, míní

  • 73
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu podala žalobu na ochranu osobnosti proti expremiérovi Robertu Ficovi. Krok zdůvodnila tím, že o ní Fico neustále šíří lži. Ficova strana Směr-sociální demokracie se před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami těší v zemi největší popularitě.

„Prezidentka si je vědoma toto, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není ovšem povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů či služby jiné moci,“ uvedla prezidentská kancelář.

Fico například dlouhodobě tvrdí, že je Čaputová agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. Prezidentku také propojil s aktivitami amerického finančníka maďarského původu George Sorose. Už dříve přitom tvrdil, že v souvislosti s hlavou státu nepoužívá extrémní slovník.

Právní kroky proti Ficovi ohlásila Čaputová už letos na jaře, kdy rovněž uvedla, že ona sama a její blízcí čelí výhrůžkám zabitím. V této souvislosti tehdy obvinila Fica, že z ní svými výpady udělal terč.

Nadávky, pěsti a kopance. Ostrou rvačku Matoviče s Kaliňákem utnula až policie

Pětiletý prezidentský mandát skončí Čaputové v polovině června příštího roku. Čaputová už dříve oznámila, že o znovuzvolení se ucházet nebude.

Loni soud na Slovensku zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni. Nařídil také, aby své veřejné statusy na toto téma smazal. Politik však verdiktu nedbal.

3. května 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video