Stíhání expremiéra Fica prokurátor zrušil, zjistil porušení řádu během šetření

  • 23
Slovenská prokuratura zrušila stíhání bývalého premiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka i dalších dvou osob v souvislosti s podezřením z dřívějšího zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Vyplývá to z úterního vyjádření generálního prokurátora Maroše Žilinky.

Podle policie poškozenými v kauze byli hlavně bývalý prezident Andrej Kiska a někdejší opoziční politik, nyní ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO) Igor Matovič.

Fico ještě jako premiér označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Směr-SD skončil v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly únoru 2020.

Slováci ztrácejí přehled, kdo vládne. Možností jsou i nové volby, míní Čaputová

„Konstrukce skutků byla tak neurčitá, že obviněným neumožňovala využít práva na obhajobu. Nevěděli, vůči čemu se mají bránit,“ řekl na tiskové konferenci Žilinkův náměstek Jozef Kandera.

Prokuratura zrušila v kauze nejen obvinění Fica, Kaliňáka, dále někdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara a jednoho podnikatele, ale i samotné vyšetřování v části ohledně podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny.

Robert Fico

  • Expremiér a poslanec Robert Fico stál nejdéle v čele slovenské vlády.
  • Premiérem byl v letech 2006 až 2010 a poté mezi roky 2012 a 2018.
  • Jeho strana Směr - sociální demokracie (Směr-SD) byla nejsilnější stranou od hlasování v roce 2006 a pod Ficovým vedením vyhrála čtvery parlamentní volby za sebou.
  • Z čela vlády odstoupil Fico v březnu 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
  • Fico se po rezignaci vrátil do poslanecké lavice.
  • V listopadu 2019 vyvolala pozornost nahrávka rozhovoru podnikatele Mariana Kočnera, který je podezřelý v případech ekonomické kriminality a z objednání Kuciakovy vraždy, s jiným podnikatelem. Z nahrávky vyplývá, že se Kočner chlubil tím, že mu tehdejší premiér Fico slíbil „svatý klid“ před vyšetřováním jeho kauz.
  • Letos v dubnu obvinila policie Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů.

„Chtěli nás všechny pozavírat. Chovali se ke mně jako k psovi. Nerespektovali naše práva,“ řekl Fico v reakci na zrušení stíhání.

Porušili všechno, co mohli, míní Fico

Fico se také v rámci reakce na Zprávu o stavu republiky, kterou v úterý přednesla prezidentka Zuzana Čaputová, vyjádřil i k rozhodnutí prokuratury. „Ona zaútočila na Smer kvůli tomu, že my prý poukazujeme na nějaké postupy vyšetřovatelů, prokurátorů a soudců a že prý to způsobuje ve společnosti rozklad.“ uvedl podle slovenských Hospodárských novin Fico.

„Tak mi teda vysvětlete, jak budete hodnotit dnešní projev prezidentky po 30 minutách od vyhlášení stanoviska generálního prokurátora, který konstatoval, že všechno, co se mohlo porušit, se v našem obvinění a stíhání porušilo. Všechno. Ať jde o hmotnoprávní ustanovení nebo procesní ustanovení,“ dodal Fico.

Policie letos v dubnu obvinila Fica z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny, zneužití pravomocí a z ohrožení daňového tajemství. Někdejší místopředseda Směru-SD Kaliňák, který po obvinění strávil několika týdnu ve vazbě, čelil stíhání pro podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny a z ohrožení daňového tajemství.

Prokuratura zrušila zmíněná obvinění při využití mimořádného opravného prostředku. Tuto svou pravomoc generální prokuratura použila už dříve v některých jiných sledovaných kauzách, což vyvolalo i kritické reakce části politiků. Návrhy na úpravu této pravomoci prokuratury změnou příslušného zákona sněmovna neschválila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video