Na test přišly tři miliony Slováků, teď budou testovat příchozí na hranicích

  • 1147
Slovenského plošného testování na koronavirus se o víkendu zúčastnily více než tři miliony lidí. Nákaza se prokázala u jednoho procenta z nich. Lidé s negativním výsledkem dostali certifikát, se kterým nyní mohou volně cestovat nebo nakupovat. Slovenský premiér chce uspořádat i druhé kolo testování. Dále bude země na hranicích testovat na koronavirus přijíždějící. Počet otevřených přechodů klesne, omezí se také doba průjezdu.

„Tři miliony úspěšně očipované,“ napsal v neděli slovenský premiér Igor Matovič ironicky na Facebooku. S odkazem na nesmyslné konspirační teorie o plošném čipování obyvatelstva tak oznámil, kolik lidí přišlo na povinně dobrovolné celonárodní testování výskytu koronaviru v populaci. 

Zároveň také několikrát poděkoval všem, kteří se do obrovského a do poslední chvíle nejistého experimentu zapojili. Úspěch operace předem zpochybňovala mimo jiné také prezidentka Zuzana Čaputová, která vyzývala, aby se nedostatečně připravená akce odložila. 

Nakonec se podle komentářů hlavy státu, předsedy vlády i slovenských médií zdá, že se pokus podařil. A to především díky nasazení regionálních samospráv, dodává tisk. Na první kolo testování přišlo do nedělního večera 3,63 milionu lidí, přičemž pozitivní výsledek mělo v průměru tedy 1,06 procenta z nich. Celkem testy odhalily 38 359 nakažených.

Podle dosud zveřejněných údajů je na tom nejlépe hlavní město Bratislava, nejhůře zasažené jsou naopak regiony na severu a východě Slovenska, třeba okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina nebo Prešov.

Slováci, kteří z testování odešli s negativním výsledkem, od pondělí mají volnější pravidla v rámci zavedených opatření. Skončil jim zákaz vycházení a mohou tak do ulic nebo do přírody vyrazit i jindy než mezi jednou a pátou hodinou ranní. 

Otevřely se obchody a služby, ovšem pod jednou podmínkou. Negativně otestovaní lidé s sebou vždy musejí mít certifikát vydaný na odběrovém místě. Provozovatelé podniků totiž podle platných nařízení mají právo ho po svých zákaznících vyžadovat. Bez negativního testu Slováci můžou jen do nejbližšího obchodu pro nejnutnější potřeby.

Jak Čaputová, tak Matovič ovšem občany upozorňují, že příznivý výsledek testu není propustka k úplné svobodě a že plošné testování nebyl cíl, ale prostředek. A že koronavirová krize stále trvá. 

Použité antigenní testy navíc nejsou tak spolehlivé jako PCR testy, takže zachytí jen nakažené s největší virovou náloží v těle. Premiér tak několikrát připomněl, že negativní výsledek ještě neznamená, že dotyčný není nakažený. Ukazuje jen to, že momentálně není infekční. 

„Největší manévry v dějinách nám budou úplně na nic, když si my – ti, kteří dnes a zítra dostaneme do ruky certifikát „negativní“ –, řekneme, že už se nás ta korona netýká... a začneme žít méně opatrný život. Tak si to za pár dní pokazíme a budeme tam, kde dnes,“ napsal Matovič na Facebooku.

Fitness centra, masážní salony, ale i divadla a kina či interiéry restaurací zůstávají nadále zavřené pro všechny, píše list Sme. Povinné také zůstává nošení roušek.

Premiér chce po prvním kole uspořádat i druhé testování, které proběhne ve většině okresů Slovenska s výjimkou například Bratislavy či Košic, tedy míst, kde byl podíl pozitivních testů menší než 0,7 procenta.

Jeho plán se ovšem nelíbí právě samosprávám, které logisticky náročnou operaci dostaly na starosti. Druhé kolo odmítá například primátor Nitry a poslanec koaliční strany Za lidi Marek Hattas.

Stejně tak je Matovič pro testování na hraničních přechodech. „Cílem je zajistit testování každého, kdo bude chtít přes hranice projít, pokud nemá test,“ řekl slovenský premiér, detaily neuvedl.

Premiér si ze svého trapasu v Bruselu, kdy se v anglicky mluveném a živě přenášeném projevu přeřekl, stejně jako ostatní Slováci rád dělá legraci:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video