Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovenští poslanci schválili obrannou dohodu. Čaputová ji ratifikovala

  13:56aktualizováno  19:57
Slovenský parlament ve středu schválil dohodu o obranné spolupráci s USA, na jejímž základě budou moci američtí vojáci využívat dvě vojenské letecké základny v zemi. Dohodu následně ratifikovala prezidentka Zuzana Čaputová, čímž byly ze strany Slovenska naplněny všechny podmínky pro to, aby smlouva mohla vstoupit v platnost.
Slovenský parlament (9. února 2022)

Slovenský parlament (9. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Proti dohodě vystupují na Slovensku opoziční strany i generální prokurátor a podle dřívějšího průzkumu nemá dohoda ani podporu většiny obyvatel země.

Představitelé slovenské vlády označili mezivládní dohodu s USA o spolupráci v obraně za krok ke zvýšení bezpečnosti Slovenska a za potvrzení jeho zahraničněpolitické orientace. Podle ministra obrany Jaroslava Nadě podobnou dohodu uzavřela se Spojenými státy většina členských zemí NATO, včetně Maďarska a Polska. 

Dokument, na jehož základě má Slovensko šanci získat od USA dar přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na modernizaci vojenských letišť Kuchyňa a Sliač, Naď podepsal minulý týden při návštěvě Spojených států. Podle něj po podpisu smlouvy prezidentkou začnou jednání o uzavření vykonávacích smluv.

Úterní jednání sněmovny o dohodě zejména poslanci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) provázeli obstrukcemi, pískotem či pouštěním sirény v jednacím sále. Kvůli tomu parlament večer hlasováním rozpravu předčasně ukončil.

Rvačka ve slovenském parlamentu, opozice blokovala jednání o smlouvě s USA

Opozice včetně sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica tvrdila, že Slovensko se na základě zmíněné dohody stane vazalem a že bude omezena suverenita země. Vládní politici tato tvrzení odmítli a připomenuli, že o dohodě začalo Slovensko vyjednávat v době, kdy byl u moci právě Směr-SD. Za vlády Ficovy strany Slovensko od Spojených států také nakoupilo vojenské vrtulníky a stíhačky.

„Evropský kontinent, včetně Slovenska, je už několik let terčem hybridních útoků, včetně masivní dezinformační kampaně. Jejím teritoriem jsou lidské mysli a její cílem je oslabení našich institucí, destabilizace naší společnosti a snaha ještě více nás vzdálit od našich spojenců. Přijímání této dohody bylo rovněž mohutně doprovázeno šířením dezinformací,“ uvedla prezidentka Čaputová v prohlášení k ratifikaci smlouvy.

Dohodu s USA při hlasování podpořilo 79 ze 140 přítomných poslanců, několik vládních zákonodárců bylo proti nebo nehlasovalo. Pro schválení byly třeba hlasy alespoň 76 poslanců, tedy nadpoloviční většiny 150členné sněmovny.

Čaputová prosadila k dohodě takzvanou interpretační doložku, podle které se dokumentem nezřizují vojenské základny na Slovensku ani se na jeho území neumisťují například jaderné zbraně a o působení amerických vojáků v zemi bude nadále rozhodovat slovenská vláda či parlament. Podobnou doložku přidaly k dohodě i Spojené státy. Američtí vojáci v minulosti opakovaně cvičili na Slovensku.

Fico plánuje další referendum

„Dohoda nepředstavuje konec slovenské suverenity, právě naopak,“ řekl premiér Eduard Heger po hlasování parlamentu. „Nikdo nám tu nejde navozit jaderné zbraně a ani tu nepřijdou tisíce vojáků za účelem napadnutí Ruska,“ řekl také.

Fico pak ohlásil sbírání podpisů pod petici za vypsání referenda o zmíněné dohodě. „Spouštíme petiční akci. Součástí bude i otázka, která se týká i této zrádcovské dohody. Věřím, že občané Slovenské republiky řeknou této smlouvě ne,“ řekl novinářům expremiér.

Expremiér už dříve tvrdil, že v referendu bude i otázka o předčasných parlamentních volbách. Vypsání nových voleb požadovala už loni petice, kterou podpořil i Směr-SD. Ústavní soud však rozhodl, že navrhovaná otázka není v souladu s ústavou.

Mimoparlamentní Slovenská národní strana pak považuje dohodu za „zradu národních zájmů“. Předseda opoziční strany Hlas Peter Pellegrini zase schválení dohody označil za „fatální selhání tří nejvyšších ústavních činitelů“ a Hegera zkritizoval podle listu Sme za to, že během rozpravy nepřišel vyvrátit obavy lidí z dohody a objevil se až po jejím schválení. 

„A bude tu vykládat ty svoje kazatelské řeči,“ nechal se slyšet Pellegrini. Prezidentku pak lídr Hlasu vyzval, aby kontrakt nepodepisovala a počkala na výsledky případného referenda. 

Velká část společnosti je zmatená, míní Korčok

Podle slovenského generálního prokurátora Maroše Žilinky je zmíněná dohoda pro Slovensko nevýhodnější, než byla smlouva o pobytu sovětských vojsk v někdejším Československu po jeho vojenské okupaci z roku 1968. Žilinku za tento postoj kritizovala například vicepremiérka Veronika Remišová.

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok poukázal na nálady ve společnosti. „Podpora dohody v parlamentu je sice dobrou zprávou, ale to, co se okolo ní odehrálo, je mementem pro celou demokratickou politickou scénu. Je procitnutím z iluze o tom, že naše místo ve světě je hotová věc. Není. Velká část společnosti je zmatená, neumí se zorientovat, neví, proč patříme do NATO a EU,“ prohlásil.

Čaputová chtěla zmírnit strach z obranné dohody. Naletěla Ficovi, kritizují ji

V průzkumu agentury Median SK z přelomu ledna a února se 54 procent Slováků vyslovilo proti uzavření zmíněné dohody se Spojenými státy, opačný názor mělo 32 procent respondentů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Záchranáři našli trosky vrtulníku íránského prezidenta

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....