Předseda krajněpravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba...

Předseda krajněpravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba (13. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Kotleba má koronavirus. Dřív ho popíral, teď volá po zavření sněmovny

  • 85
Lídr slovenské krajní pravice Marian Kotleba se nakazil koronavirem. Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS), který dosud pandemii zlehčoval a šířil konspirace, teď upozorňuje, že mohl mnohé kolem sebe nakazit. A to jak u soudu, který ho minulý týden poslal za mříže, tak v parlamentu. Ten v pátek rozhodl o přerušení schůze, poslanci také šli na test.

„Přátelé, takže jsem byl včera na testu a dnes přišel výsledek. Pozitivní! Co to znamená? Určitě jsme se všichni nakazili na tom gestapáckém soudě v pondělí 12. října. Nikdo z nás před soudem nemocný nebyl. A po soudu advokáti i kolegové poslanci i já,“ napsal Kotleba ve čtvrtek večer na Facebooku

Kotleba dostal 4 roky a 4 měsíce, soud v částce 1488 viděl symboliku nacismu

Připomněl také, že soudu „marně“ říkal, že mu stoupá teplota, a předsedkyni soudu obvinil z obecného ohrožení. Nevolnost mu však při posledním přelíčení v kauze šeků s extremistickou symbolikou nebránila v tom, aby svou závěrečnou řeč natáhl na téměř osm hodin. 

Od Specializovaného trestního soudu v Pezinku nakonec odešel s trestem čtyř let a čtyř měsíců vězení. Rozsudek je však nepravomocný, takže je lídr LSNS stále na svobodě. Mohl tak dál docházet i do Národní rady a nakazit poslance i další zaměstnance, na což také v příspěvku sám upozornil.

„Protože jsem po soudu spolu s kolegy byl dva dny v parlamentu, tak teď, když mám pozitivní test, by měl jít celý parlament do desetidenní karantény. Půjde? Anebo jsme zase na Slovensku rovní a rovnější? Lidé maximálně po šesti, ale sto padesát poslanců v parlamentu není problém. Fakt jsem zvědavý,“ dodal.

Vzhledem k tomu, jak lídr krajní pravice dosud k celé koronavirové krizi přistupoval, je možnost, že nákazu rozšířil mezi své kolegy, velmi pravděpodobná. Jak u soudu, tak v parlamentu totiž nosil roušku pouze přes ústa a nikoliv přes nos, případně ji měl shrnutou pod bradou nebo ji na sobě neměl vůbec. 

Předseda Národní rady Boris Kollár kvůli Kotlebově pozitivnímu testu přerušil schůzi parlamentu, a to až do úterý. Poslanci a zaměstnanci sněmovny se také nechali otestovat antigenními testy. Dosud se nákaza prokázala u dalších dvou poslanců, píše deník Sme.

Ovšem už samotný fakt, že Kotleba mluví o možnosti infikování svého okolí covidem-19, je v jeho případě obrat. Politik dosud pandemii koronaviru zlehčoval a svým příznivcům natáčel videa plná dezinformací a konspiračních teorií. 

Zřejmě nejbizarnější z nich se týká připravované vakcíny proti koronaviru. Kotleba Slováky varoval, že lékaři lidem při očkování do těla vpraví nanočipy, které mají sloužit k zotročení lidstva. Prohlásil přitom, že o čipech se mluví už v Bibli.

Své příznivce šéf LSNS také přesvědčoval, že jde o vymyšlenou, jindy zase předem naplánovanou pandemii. Roušky jsou podle něj škodlivé, protože se v nich lidé dusí oxidem uhličitým. Zamyslel se také, že zastavování chodu slovenské ekonomiky zneužije Evropská unie k ožebračení tamních obyvatel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video