Je Slovensko na stopě novinářova vraha? Má podobu člověka, jenž byl poblíž

  • 128
Slovenská prokuratura zveřejnila identikit muže, kterého hledá v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Také potvrdila, že motivem činu byla novinářova práce. V současnosti vyšetřovatelé pracují už jen se dvěma verzemi.

V případu Kuciakovy vraždy policisté hledají asi třicetiletého muže s vousy a knírem a nakrátko ostříhanými vlasy. „Tato osoba se mohla pohybovat na místě vraždy v čase spáchání skutku,“ uvedl policejní prokurátor.

Na otázku, zda je muž na identikitu možným pachatelem, však odmítl podle deníku Hospodárske noviny odpovědět s tím, že by šlo o spekulaci. Vražda však podle něj byla spáchána profesionálně a na objednávku. Jak Kuciaka, tak jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zabil jeden člověk.

Motivem vraždy byla Kuciakova novinářská práce a vyšetřovatelé nyní pracují už jen se dvěma verzemi, jak se čin, který otřásl slovenskou veřejností a nakonec i vládou, mohl odehrát. Původně jich měli třicet.

Investigativní novinář Kuciak pracoval pro zpravodajský portál Aktuality.sk a už v minulosti mu kvůli jeho práci vyhrožovali. Koncem února byl i se svou partnerkou zastřelen v jejich domě v obci Veľká Mača. Policejní prezident tehdy čin odsoudil jako „bezprecedentní útok na novináře, jaký Slovensko ještě nezažilo“.

O postupu vyšetřování informovala prokuratura naposledy v březnu. V pondělí prokurátor připustil, že chápe nespokojenost novinářů s rozsahem poskytovaných informací o vyšetřování. Dodal ale, že zákon neumožňuje sdělovat více podrobností, a to i proto, že by mohly napomoci pachateli a objednavateli vraždy uniknout před spravedlností.

17.září 2018 v 13:59, příspěvek archivován: 17.září 2018 v 14:39

VRAŽDA KUCIAKA A JEHO PRIATEĽKY: POZNÁTE TOHTO MUŽA?

Zdieľame informácie z tlačovej konferencie prokuratúry.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry po precíznej a časovo náročnej práci vyhotovili identikit muža, ktorého je nutné stotožniť v súvislosti s dvojnásobnou vraždou. Možný svedok má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky. Pokiaľ ho poznáte, volajte ihneď na 158 alebo píšte tu na Facebooku do súkromnej správy. Ďakujeme!

Doterajšie vyšetrovanie v číslach:
- 5 obhliadok miesta činu a tiel poškodených
- 40 úkonov zameraných na vydanie veci
- 10 bytových a nebytových prehliadok
- 2 vyšetrovacie pokusy
- viac ako 40 znaleckých posudkov
- 57 príkazov na odpočúvanie
- 127 príkazov na oznámenie údajov o uskutočnenej telekomunikačnej prevádzke
- desiatky tisíc analyzovaných záznamov
- obhliadky miest, kde by sa mohol nachádzať páchateľ


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video