Slovenský premiér Eduard Heger.

Slovenský premiér Eduard Heger. | foto: Profimedia.cz

Můžeme s uprchlíky pomoci Česku, od nás jdou dál, řekl slovenský premiér Heger

  • 10
Slovensko je podle tamního premiéra Eduarda Hegera připraveno pomoci České republice s náporem ukrajinských uprchlíků. V pondělí to řekl na konferenci o uprchlické krizi v souvislosti s válkou na Ukrajině. Slovensko je zatím pro běžence tranzitní zemí. Český předseda vlády Petr Fiala minulý týden prohlásil, že Česko je na hranici počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopno absorbovat.

„Pokud bude například Česká republika potřebovat, tak umíme ty lidi přijmout na Slovensku,“ upozornil předseda slovenské vlády.

Hranice Slovenska z Ukrajiny od začátku bojů překročilo na čtvrt milionu lidí, o status dočasného útočiště v zemi požádalo zhruba 44 700. Mnoho ukrajinských běženců po příchodu na Slovensko pokračovalo do dalších evropských zemí například za příbuznými.

„Momentálně jsme tranzitní zemí. Ukrajinští občané jdou do dalších zemí, do České republiky, do Německa, zřejmě za vidinou lepšího života. Kvalita života je v těchto zemích vyšší,“ prohlásil Heger.

Ukrajinští uprchlíci by mohli podle Hegera na Slovensku začít pracovat na pozicích, které zaměstnavatelé nedokázali delší dobu obsadit. „Máme 80 tisíc volných pracovních míst. Zvládneme absorbovat lidi, kteří zde chtějí pracovat. Je to smutné pro Ukrajinu, ale pro Slovensko je to dobrou zprávou, protože se budou moci obsadit místa, která jsme obsadit dlouho neuměli,“ řekl Heger.

Česko je na hraně počtu uprchlíků, který může zvládnout, přiznal Fiala

Na začátku března Česko vyslalo na Slovensko na pomoc s registrací uprchlíků z Ukrajiny policisty, čeští vojáci na severu Slovenska postavili pro běžence humanitární základnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video