Slovenské Tesco vydíral dřevorubec

  • 8
Vyděrač, který chtěl od slovenských hypermarketů Tesco 12 milionů výkupného, je od pátku v cele. Dřevorubec z Banské Bystrice nechal dokonce v tamním hypermarketu trhavinu vybuchnout. "Byl obviněn ze všeobecného ohrožení, vydírání a pokusu vydírání," potvrdil policejní prezident SR Anton Kulich.

Podle policie uložil vyděrač 24. května v banskobystrickém hypermarketu Tesco v regálu mezi perník podomácku vyrobenou výbušninu a aktivoval ji. Výbuch a následný požár nikdo nezranil. Tesco odhadlo škodu na pět tisíc slovenských korun.

Obviněný ještě předtím, než nechal výbušninu explodovat, vydíral síť obchodních domů a chtěl 12milionové výkupné a vrtulník. Když se ho policie snažila nalákat na peníze a pak ho zatknout, 34letý muž změnil taktiku a žádal jiný typ helikoptéry.

Přestože si ani pak pro peníze nepřišel, policii se ho podařilo vypátrat. U výslechu se přiznal. Hrozí mu až 12 let vězení.

"Počet takových případů stoupl. Vyděrači adresují hrozby policii, obchodním společnostem nebo vysokým ústavním činitelům. Vyhrožují většinou explozemi a vymáhají mnohamilionové sumy," uvedl ministr vnitra Vladimír Palko. Podobných vyděračů eviduje letos slovenská policie už sedm.

"Pravděpodobně se jedná o jakousi inspiraci z Česka, kde před nedávnem hrozil vyděrač nemocnicím otravou kyanidem. Jen v tomto případě se ale pachatel odhodlal k útoku," řekl Palko. - více ZDE

Proti vyděračům ale bude podle něho slovenská policie tvrdě zasahovat. "Nebudou žádné velké peníze, ale vězeňská cela na dlouhá léta," varoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Tesco

Video