Kauza Kuciak: soud přijal obžalobu na Kočnera a další tři obviněné

  • 124
Rok a deset měsíců od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky přijal slovenský soud obžalobu na podnikatele Mariana Kočnera a další tři obviněné. Začátek hlavního líčení stanovil na 13. ledna příštího roku. Žádný ze čtveřice, které hrozí doživotí, neprojevil zájem uzavřít s prokurátorem dohodu o trestu výměnou za přiznání.

Pátý obviněný, Zoltán Andruskó, který s policií při vyšetřování dvojnásobné vraždy spolupracoval, s prokurátorem dohodu o vině a trestu už dříve uzavřel, soud se jí bude zabývat na konci prosince.

„Je to jen začátek. Obžaloba byla potvrzena, začínají líčení. Bude to ještě dlouhé,“ řekl novinářům Kuciakův otec Jozef.

Mezi obžalovanými je podnikatel Marian Kočner, jenž si podle vyšetřovatelů objednal Kuciakovu vraždu, při které byla loni v únoru zastřelena i reportérova snoubenka Martina Kušnírová. Investigativní novinář Kuciak psal mimo jiné o Kočnerových kontroverzních podnikatelských aktivitách. Podnikatel mu v roce 2017 v telefonickém rozhovoru vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a že získané materiály zveřejní.

U soudu byli i rodiče zavražděných, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové:

Líčení nařídil Specializovaný trestní soud, který se v zemi zabývá kromě jiného nejzávažnějšími kriminálními případy a u kterého podal prokurátor žalobu na čtveřici obviněných ze zmíněné dvojnásobné vraždy.

Během líčení soud prozkoumal obžalobu a zákonnost získaných důkazů.

Kočnerův advokát Marek Para neuspěl s námitkami, že byla porušena práva obhajoby a že případ by měl být vrácen prokuratuře. Para například tvrdil, že po skončení vyšetřování mu nebyl předložen celý vyšetřovací spis.

„Nebyly zjištěny takové závažné procesní chyby, které by odůvodňovaly jiný postup. Nedošlo k porušení práva na obhajobu,“ rozhodla předsedkyně senátu Ružena Sabová.

Soud zároveň zjišťoval, zda prokurátor a obvinění nechtějí uzavřít dohodu o vině a trestu, která pachatelům deliktů výměnou za doznání umožňuje uložit nižší trest než by jim hrozil v řádném procesu, kde čtveřici v případě prokázání viny hrozí až doživotí. Všichni zúčastnění to odmítli.

Institut předběžného projednání obžaloby se na Slovensku neuplatňuje příliš často. Podobně ale například v roce 2017 postupoval soud v případu dvou exministrů obžalovaných pro podezření z machinací při miliardovém tendru, kteří byli později odsouzeni. 

Na předběžné projednání obžaloby přišli také rodiče zavražděného reportéra a jeho přítelkyně. Samotné líčení za přítomností desítek zástupců médií a za přísných bezpečnostních opatření soud nesvolal do svého sídla, ale do blízké budovy justiční akademie, kde se nachází velká místnost pro soudní líčení.

Kočner je obviněn také v několika ekonomických kauzách a spolu s bývalým ředitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem čelí u soudu obžalobě z padělání směnek.

Smrt novináře, demonstrace i pád vlády. Dva měsíce, které otřásly Slovenskem

Objednávku Kuciakovy vraždy podle dostupných informací předala Andruskóovi jedna z obžalovaných a Kočnerova známá Alena Zsuzsová. Andruskó poté najal bývalého vyšetřovatele Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka.

Policie původně za vraha označila Szabóa, později se ale ke střelbě přiznal Marček, který dříve v případu vystupoval jen jako vrahův řidič. Obžalobu prokurátor podal kromě Kočnera a Zsuzsové také na Szabóa a Marčeka. Obžaloba se týká i vraždy podnikatele Petera Molnára, který byl zastřelen v roce 2016.

Kuciakova vražda vyvolala na Slovensku mohutné protivládní demonstrace a politickou krizi, jež vyústila v odchod Roberta Fica z funkce premiéra. V čele kabinetu Fica vystřídal místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Text obžaloby:

Text obžaloby v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho...
Text obžaloby v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho...
Text obžaloby v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho...
Text obžaloby v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho...

Reportéři bez hranic žádají spravedlnost

Nevládní mezinárodní organizace Reportéři bez hranic ve středu vyzvala k průchodu spravedlnosti v přelíčení, který se týká Kuciakovy vraždy. 

Proces ukáže, zda „v demokratické zemi EU stojí svoboda tisku nad mocnými podnikateli samozvaně vykonávajícími spravedlnost“, řekla podle agentury APA šéfka rakouské odbočky Reportérů bez hranic Rubina Möhringová. 

Proces s podezřelými rok a deset měsíců po Kuciakově vraždě je podle Möhringové „jedním z nejvýznamnějších soudních procesů na Slovensku“. Jeho výsledek by podle ní mohl být směrodatný pro další soudní procesy po vraždách novinářů, například v kauze maltské investigativní novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která byla zavražděna v roce 2017.

Má v sobě patronu, může být patronem novinářů, smál se Kočner Kuciakovi

Kuciak se snažil odhalovat vazby mezi podnikatelskou mafií a nejvyššími politickými kruhy v zemi pod Tatrami. Mezi obžalovanými je podnikatel Marian Kočner, který si podle vyšetřovatelů vraždu objednal.

„Zveřejnění Kuciakových materiálů mělo pro občany na Slovensku nedocenitelnou hodnotu. To, že se jednotliví mocní lidé z hospodářského světa a politici chtěli stavět nad zákon a justici, je ostudné,“ řekla Möhringová. 

Slovensko patřilo až do vraždy Kuciaka a jeho snoubenky z 21. února 2018 podle Reportérů bez hranic mezi „příkladné demokracie“. V žebříčku míry svobody tisku se od roku 2017 propadlo ze 17. na 35. příčku ze 180 sledovaných zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video