Labsí údajně prodělal výcvik v Afghánistánu.

Labsí údajně prodělal výcvik v Afghánistánu. | foto: Reuters

Slováci pustili údajného člena Al-Kajdy z cizineckého tábora

  • 4
Slovenská policie propustila z cizineckého tábora v Medveďově údajného alžírského teroristu Mustafu Labsího. Uplynula totiž lhůta pro jeho zadržení. Nyní bude převezen do některého ze záchytných táborů pro cizince. Údajný člen Al-Kajdy na Slovensku čeká na rozhodnutí o své žádosti o azyl.

Ředitel cizinecké policie Tibor Mako uvedl, že do tábora v Humenném na východním Slovensku, kam měl být původně převezen, Labsí nepůjde. V táboře se ještě před několika týdny vyskytly spalničky.

Místo toho ho úřady umístí v některém ze záchytných táborů pro cizince, které však nemají tak přísnou ostrahu.

Ředitel Migračního úřadu Bernard Priecel na otázky ohledně dalšího umístění Labsího a možností ostrahy odmítl odpovědět. Odkázal jen na ministerstvo vnitra, které přislíbilo zveřejnit své stanovisko odpoledne.

Labsí na Slovensku čeká na vyřízení azylu

Alžířan, podezřelý z napojení na teroristickou síť Al-Kajda, byl na Slovensku nejprve rok ve vazbě. Pak byl loni umístěn v záchytném táboře pro cizince v Medveďově.

Již v roce 2006 mu totiž cizinecká policie a později i trnavský krajský soud na deset let pravomocně zakázaly vstoupit na Slovensko. Od té doby je v zemi nelegálně, což koncem ledna potvrdil i Nejvyšší soud.

Vyhoštění do ciziny Alžířan zabránil tak, že už dříve požádal na Slovensku o azyl. V zemi tak může zůstat až do doby, než soudy rozhodnou o jeho žádosti o azyl. Loni však azyl dostaly jen dvě desítky z více než 900 žadatelů.

Labsí prý chce zůstat na Slovensku kvůli synovi a manželce, ta se s ním chce ale rozvést. Muž má v současnosti zakázaný vstup do USA, Kanady a Británie. Ve Francii byl odsouzen k pěti letům vězení za přípravu teroristických útoků.

Do rodné země se Labsí vrátit nechce, protože ho tam za účast v teroristické skupině čeká doživotí a údajně i mučení. Alžírsko však hrozbu mučení oficiálně popřelo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video