Karikaturista slovenského deníku SME Shooty vytvořil nálepky, které dostanou všichni čtenáři.

Karikaturista slovenského deníku SME Shooty vytvořil nálepky, které dostanou všichni čtenáři. | foto: Repro: MAFA

Slováci dostanou na kufry nálepku: Prosím, nevkládat trhaviny

  • 85
Desetitisíce kufrů, které budou směřovat letecky ze Slovenska do zahraničí, bude zdobit varovná samolepka: "Nebezpečí! Zavazadlo zkontrolovala slovenská policie!" nebo "Prosím, nevkládat trhaviny!" Pro cestující z řad čtenářů slovenského deníku SME je vytvořil karikaturista Shooty.

Reagoval tak na průšvih slovenské policie, která při cvičení na letišti v Popradu vložila do zavazadla nic netušícího cestujícího trhavinu a nechala jej odjet do Irska. Tam jej zadržela policie jako teroristu.

"Přikládáme je do celého nákladu novin. Vyjdou, doufám, v úterý," potvrdil výtvarník pro MF DNES.

Kdo s nápadem přišel? "Minulé léto vydalo SME pár mých nálepek s Ficem a stále někdo škemrá, zda budou nějaké další. Tak jsem si řekl, když když už nálepky, tak teď. Myslím, že tyto mají navíc vysokou užitkovou hodnotu," řekl.

To zřejmě ano. Už nyní kolují po internetu vtipy o kontrole zavazadel po přistání. Jako třeba tenhle: "Co máte v tom kufru?" ptá se celník. "Jak to mám vědět?" odpoví cestující. "Á, pán je ze Slovenska..."

Nyní, po distribuci nálepek, si celníci už budou moci tuto konverzaci odpustit. Červenožluté upozornění je vyvedeno nejen slovensky, ale i anglicky. A pokud si je pasažéři oblíbí, na nechtěný věhlas letiště pod Tatrami se jen tak nezapomene.

Není to však od Shootyho přece jen trochu škodolibé? "Já opravdu nemůžu za to, že policejní akce jsou jako vystřižené z Růžového pantera," řekl skromně Shooty.

Snad policejní tým nespustí po dnešním vydání SME akci typu Kryštof, s cílem odstranit všechny Shootyho karikatury ze slovenských batohů. Mohl by pak opomenout důležitější povinnosti. A další zbloudilou nálož RDX by jim už asi Evropa ani Amerika neprominula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video